13. april 2024 21:09

Litvanija će ove godine izdvojiti 1,2 milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Litvanija će ove godine izdvojiti 1,2 milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/Algimantas Barzdzius

LAVOV - Litvanija će ove godine izdvojiti 1,2 milijarde evra u fond za podršku Ukrajini, koji je stvorila EU za kupovinu municije i vojne opreme i pomoći će da se unapredi sistem bezbednosti u ukrajinskim školama, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotajte i dodala da je Vlada za to izdvojila 400.000 evra.

„I vlasti i stanovništvo Litvanije razumeju važnost pružanja pomoći Ukrajini. Spremni smo da pružimo podršku, kako u vojnoj tako i u civilnoj sferi, jer shvatamo da se trenutno borite za nas. Želimo da istaknemo da smo možda mala država, sa populacijom od tri miliona ljudi, iznos pomoći koju pružamo dostiže milijardu i 200 miliona evra. Uložićemo sve napore da vas i dalje podržavamo i stajaćemo uz vas do pobede“, poručila je Bilotajte na konferenciji za novinare u Lvovu, prenosi Ukrinform.

Prema njenim rečima, reč je o doprinosu Litvanije fondu podrške Ukrajini, koji je stvorila EU za povećanje vojne pomoći, u iznosu od pet milijardi evra za tekuću godinu.

Ovaj novac, kako kaže, biće iskorišćen za kupovinu municije i vojne opreme i za nastavak obuke ukrajinskih vojnika.

Bilotajte je naglasila da, osim sredstava za vojnu podršku, Litvanija aktivno nastavlja rehabilitaciju Ukrajinaca koji su stradali u ratu.

Napomenula je da je do sada pomoć dobilo 500 ljudi, a zemlja je spremna da prihvati još 200.

„Jedan od važnih zadataka koji su trenutno na dnevnom redu je bezbednost ukrajinskog obrazovnog okruženja. Vlada Litvanije je spremna da izdvoji 400.000 evra za kupovinu i ugradnju detektora metala u obrazovnim institucijama Ukrajine“, dodala je ministarka.

U Lavovu su danas ministri unutrašnjih poslova Letonije, Litvanije, Estonije i Ukrajine razgovarali o saradnji u pitanjima migracija, rada graničnih jedinica, policije i zaštite stanovništva kako bi se izgradio jedinstven evropski prostor za odgovor na izazove vezane za agresiju Rusije.