14. april 2024 17:06

Sirski: Rusija planira da zauzme Časov Jar pre 9. maja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sirski: Rusija planira da zauzme Časov Jar pre 9. maja

Foto: Shutterstock.com/shelling, ilustracija

KIJEV - Rusko rukovodstvo postavilo je vojsci rok da zauzme Časov Jar u Donjecku, na istoku Ukrajine, pre 9. maja, izjavio je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

On je na Fejsbuku naveo da ruska vojska koncentriše napore da probije ukrajinsku odbranu zapadno od Bahmuta, izađe na kanal Severski Donjec-Donbas, zauzme naselje Časov Jar i stvori uslove za dalje napredovanje ka Kramatorsku u Donjecku.

Sirski je istakao da je u pravcu Časovog Jara pojačano opremanje ukrajinskih trupa municijom, dronovima i opremom za elektronsko ratovanje.

On je ranije izjavio da se situacija na istočnom delu fronta u poslednje vreme značajno pogoršala.

Rašid Nurgalijev: Zapad podstiče hakerske napade na Rusiju

Zapadne države podstiču hakerske napade na Rusiju i koriste kompjuterske tehnologije da nanesu štetu Rusiji, izjavio je prvi zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije Rašid Nurgalijev.

Nurgalijev je rekao u intervjuu za Rusku gazetu da je poznata činjenica da zapadne obaveštajne agencije koriste IT mogućnosti za napad na rusku kritičnu infrastrukturu i za obaveštajne operacije.

Objasnio je da kriminalna zajednica u Rusiji, ali i šire, koristi karakteristike kompjuterskih tehnologija, kao što su anonimnost i prekogranična sposobnost, preneo je TASS.

"U međuvremenu, vlasti SAD, Velike Britanije i drugih država podstiču transnacionalne aktivnosti hakerskih grupa i pojedinaca ukoliko svojim postupcima mogu da naškode privredi i bezbednosti naše zemlje, kao i da negativno utiču na javno mnjenje", naveo je Nurgalijev

Moskva: Ruske snage napreduju u Donjecku, porazile ukrajinske snage u Rabotinu

Ruske oružane snage zauzele su povoljnije položaje u Donjecku gde su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 470 vojnika, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane. 

Ministarstvo navodi da su ruske snage porazile ukrajinsku vojsku u oblasti sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti i ubile 55 ukrajinskih vojnika u pravcu Hersona.

"Na Hersonskom pravcu jedinice Dnjeparske grupe uništile su ljudstvo i opremu 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine", navelo je ministarstvo, preneo je TASS.

Ministarstvo ističe i da su ruske snage napredovale u pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti i ubile 30 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.