18. april 2024 11:25

Maričić: Učešće Severne Makedonije u inicijativi Otvoreni Balkan će se nastaviti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maričić: Učešće Severne Makedonije u inicijativi Otvoreni Balkan će se nastaviti

Foto: Shutterstock.com/V.Lawrence, ilustracija

SKOPLJE - Prvi potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske poslove Bojan Maričić izjavio je da će se učešće te zemlje u inicijativi Otvoreni Balkan nastaviti jer makedonski građani imaju koristi od toga, ukazujući da članstvo u toj inicijativi ne treba politizovati.

Maričić je, povodom najave šefa diplomatije Severne Makedonije Bujara Osmanija da će na sednici Vlade predložiti povlačenje zemlje iz inicijative Otvoreni Balkan, istakao da će Skoplje, dok god postoji podrška njegovih strateških partnera, učestvovati u toj inicijativi i da će se fokusirati na konkretne koristi bez velikih političkih tema.

"Zato što su te krupne političke teme blokirale druge regionalne procese i nisu donele ništa dobro. Berlinski proces, Otvoreni Balkan i sve te inicijative vidimo kao pozitivne i od njih treba izvući maksimum, umesto da ih dovodimo u politički kontekst", istakao je Maričić za TV 5.

Maričić je rekao da je stav Severne Makedonije o Srebrenici jasno utvrđen Deklaracijom koja je usvojena u Sobranju 2010. godine, kada je makedonska skupština jednoglasno podržala rezoluciju EP o Srebrenici u kojoj je zločin u tom gradu osuđen kao genocid, nakon izjave Osmanija o sapokroviteljstvu Makedonije rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, prenela je Nova Makedonija.

Maričić je, međutim, istakao da treba razlikovati individualnu i kolektivnu odgovornost i da se krivica za Srebrenicu ne može prebaciti na ceo srpski narod ili Srbiju.

"Odgovornost za Srebrenicu treba individualizovati i zato postoje međunarodni sudovi i tribunali", rekao je Maričić.

Osmani je rekao ranije u sredu da je iznenađen zbog reakcija nakon objave da je Severna Makedonija među 17 zemalja koje su kopokrovitelji rezolucije o Srebrenici.