20. april 2024 22:04

Borelj pozdravio rezultat glasanja u Predstavničkom domu SAD o paketu vojne pomoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj pozdravio rezultat glasanja u Predstavničkom domu SAD o paketu vojne pomoći

Foto: AP Photo, Pool/Gregorio Borgia

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je rezultat današnjeg glasanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa o predlogu zakona za pomoć Ukrajini, Izraelu i Indopacifičkom regionu.

"Pozdravljam rezultat današnjeg glasanja u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Ukrajina će imati transatlantsku podršku koja joj je potrebna da se suprotstavi ruskoj agresiji", objavio je Borelj na platformi X.

Dvostranačka većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa usvojila je nacrt zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i američkim saveznicima u regionu Indopacifika dodeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od ukupno 95 milijardi dolara.

Kako je ranije preneo Glas Amerike preostalo je da se sada o tome izjasni američki Senat, koji je pod kontrolom demokrata, što je preduslov da zakon, već seleće sedmice, bude dostavljen na potpis predsedniku Džozefu Bajdenu.

Od ukupno 95 milijardi dolara, 60,84 milijarde namenje su Ukrajini, za Izrael je predviđeno 26,38 milijardi dolara, od čega će 9,1 milijarda biti iskorišćena za obezbeđivanje humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi, a za područje Indopacifika planirano izdvajanje u iznosu od 8,12 milijardi dolara prenela je ranije agencija Rojters.