10. maj 2024 13:48

Rusija ulaže protest Nemačkoj zbog napada na zgradu bivšeg konzulata u Lajpcigu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija ulaže protest Nemačkoj zbog napada na zgradu bivšeg konzulata u Lajpcigu

Foto: Shutterstock.com/Vladirina32, ilustracija

BERLIN - Ambasada Rusije u Nemačkoj saopštila je danas da će uložiti protest nemačkoj strani povodom napada na zgradu bivšeg generalnog konzulata Rusije u Lajpcigu.

''Pokušaj zaplene imovine u ruskom vlasništvu i organizovanje antiruske akcije na Dan pobede u Velikom otadžbinskom ratu, koji je svetinja za sve Ruse, smatramo nečuvenim provokacijom'', navedeno je na sajtu ambasade.

Napomenuto je da će Rusija zahtevati da kazni odgovorne i spreči slične incidente u budućnosti, prenosi RIA Novosti.

Kako je saopšteno iz ruske ambasade, u četvrtak oko 16.00 po lokalnom vremenu, kompleks bivšeg generalnog konzulata napala je grupa nepoznatih lica koja je preko balkona ušla na teritoriju imanja u vlasništvu Ruske Federacije.

Tamo su razvili antiruske plakate i objavili planove da zaplene rusku nekretninu, navodi ambasada.

Protiv šest osumnjičenih je otvoren postupak za povredu nepovredivosti doma, a oduzeto je nekoliko mobilnih telefona i sprovedene su procedure identifikacije, saopštila je policija u Lajpcigu.

Zvanična ceremonija zatvaranja najstarijeg generalnog konzulata Ruske Federacije u Nemačkoj održana je u decembru 2023.

Od aprila 2023. nekoliko desetina ruskih diplomata je proterano iz Nemačke, a odlučeno je i da se povuče saglasnost za rad četiri od pet ruskih generalnih konzulata u Nemačkoj.

Generalni konzulati Rusije u Hamburgu , Lajpcigu, Minhenu i Frankfurtu na Majni prestali su sa radom 31. decembra 2023. godine, a sajtovi su izgubili diplomatski imunitet, podseća ruska agencija.