22. maj 2024 11:38

Hamnei predvodio molitvu za Raisija, na ispraćaju u Teheranu više od 50 delegacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hamnei predvodio molitvu za Raisija, na ispraćaju u Teheranu više od 50 delegacija

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP/

TEHERAN - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei predvodio je danas molitvu u prisustvu stotine hiljada ljudi u Teheranu, na ispraćaju iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih zvaničnika koji su poginuli u padu helikoptera.

Hamnei je predvodio molitve na Teheranskom univerzitetu, uz prisustvo visokih stranih zvanica, a kovčezi sa telom Raisija i drugih zvaničnika koji su poginuli u helikoperskoj nesreći u nedelju su zatim odneti prema Trgu revolucije u centru Teherana, gde će se obaviti komemoracija, prenosi Irna.

Očekuje se da će oko 16 časova po loklanom vremenu strane zvanice, prema iranskim medijima oko 50 delegacija, prisustvovati ceremoniji komemoracije Raisija.

Pored pakistanskog premijera Šegbaza Šarifa, u Teheran je stigao i premijer Iraka Muhamed Šija Al-Sudani kao i  politički lider Hamasa Ismail Hanije.

Među stranim delegacijama su i predstavnici Turske, Iraka, Indije, Rusije, Avganistana, Pakistana, Kine, Azerbejdžana i Jermenije.
Guverner Teherana Alireza Fahari saopštio je da je glavni grad Irana dobro pripremljen za održavanje "veličanstvene" pogrebne povorke, kako bi se oprostio od predsednika Raisija i drugih zvaničnika koji su stradali u padu helikoptera 19. maja na severozapadu zemlje.

Trodnevni pogrebni obredi povodom smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija počeli su juče u gradu Tabriz u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan gde se okupio veliki broj Iranaca.

Telo Raisija je nakon toga premešteno u grad Kom, gde su održani dalji obredi u utorak popodne po lokalnom vremenu.

Raisijevo telo će sutra biti preneto u njegov rodni grad Mašad gde će biti sahranjeno u Hramu Imama Reze.

Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su kada se helikopter srušio 19. maja na severozapadu Irana.

U incidentu su takođe poginula dva telohranitelja, dva pilota i jedan član posade, navodi Irna.