22. maj 2024 12:21

SAD optužuju Rusiju da šalje ofanzivno oružje u svemir, Moskva odbacuje tvrdnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD optužuju Rusiju da šalje ofanzivno oružje u svemir, Moskva odbacuje tvrdnje

Foto: Shutterstock.com/SB2010 studio, ilustracija

VAŠINGTON, MOSKVA  - Vašington je optužio Moskvu da je lansirala satelit, za koji američke obaveštajne službe veruju da je oružje sposobno za nadzor i napad na druge satelite, što je Rusija danas odbacila kao lažnu tvrdnju.

Američka svemirska komanda je u utorak saopštila da je Rusija lansirala protivsatelitsko oružje u isto vreme kada su SAD lansirale novi satelit u nisku orbitu, prenosi Rojters.

SAD su ranije ovog meseca ukazale na lansiranje rakete "sojuz" , sa navodno najmanje devet satelita, uključujući COSMOS 2576, tip ruske "nadzorne" svemirske letelice sa ruskog lansirnog mesta Plesec.

Prema zvaničnicima američke obaveštajne agencije lansiranje COSMOS 2576 je bilo očekivano i o tome su obavešteni saveznici SAD, a uz njega je lansiran i određen broj civilnih satelita raspoređenih u različite orbite, navodi britanska agencija.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov odbacio je danas kao lažnu vest tvrdnju Pentagona da je Rusija lansirala protivsatelitsko oružje, napominjući da je Moskva protiv postavljanja ofanzivnog oružja u orbiti Zemlje, prenosi TASS.

On je dodao da je Rusija "uvek i dosledno" govorila protiv postavljanja oružja za napad i da nastavlja da razvija svoj svemirski program na planski način.

"Nije novost ni lansiranje satelita različite namene, uključujući i one koji se bave jačanjem naše odbrambene sposobnosti", rekao je Rjabkov.

On je pozvao Vašington da preispita pristup nizu ruskih predloga u sfer i kosmičke bezbednosti ,a pres svega, kako je rekao, na inicijativu Moskve da se izradi ugovor o prekidu trke u naoružanju u svemiru.