23. maj 2024 19:07

Alžir i Oman bili udržani prilikom glasanja o rezoluciji o Srebenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Alžir i Oman bili udržani prilikom glasanja o rezoluciji o Srebenici

Foto: Shutterstock.com/Drop of Light, ilustracija

NJUJORK - Alžir i Oman bili su uzdržani kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, a nakon glasanja na sednici Generalne skupštine UN predstavnik Alžira je rekao da je ta zemlja uverena da će politički činioci u Bosni i Hercegovini i u regionu uopšteno morati da prevaziđu svoje sporove i nesuglasice i da to može da se postigne kroz miran suživot, pomirenje, dijalog i uzajamno poštovanje.

"Mi smo bili uzdržani na glasanju. Žao nam je što nacrt rezolucije nije usvojen konsenzusom kako bi se odala počast žrtvama. Prvo, Alžir ponavlja svoju doslednu podršku poštovanju svih povelja UN međunarodnog prava uključujući međunarodno humanitarno pravo i međunarodno pravo o ljudskim pravima. Od svoje nezavisnosti Alžir je pristupio Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Alžir snažno osuđuje svaki genocid, sve ratne zločine i sve zločine protiv čovečnosti uključujući i genocid u Srebrenici iz 1995. koji je odneo na hiljade nevinih života. Alžir ponavlja svoju čvrstu podršku nezavisnosti i suverenitetu teritorijalnom integritetu BiH. Ova podrška oslikava naš odnos prema ovoj prijateljskoj zemlji uključujući i u kontekstu SB. Alžir smatra da Dejtonski sporazum ostaje jedini okvir sporazuma", rekao je predstavnik Alžira.

Predstavnik Omana rekao da ta zemlja podržava zalaganje da počinioci zločina budu odgovorni u skladu sa međunarodnim pravom.

"Po našem mišljenju, genocid u Srebrenici iz 1995. godine ne sme da bude otvoren za tumačenja i za neki skepticizam. Mi podržavamo Međunarodni dan da se obeleži u skladu sa relevantnim deklaracijama. Međunarodna zajednica mora da preduzme sve zakonske mere i pravne mere da bi se sprečilo izvršenje slične zločine u budućnosti", rekao je predstavnik Omana.