23. maj 2024 19:05

Mađarska glasala protiv rezolucije o Srebrenici, zahvalnost Vučiću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mađarska glasala protiv rezolucije o Srebrenici, zahvalnost Vučiću

Foto: Shutterstock.com/nexus 7, ilustracija

NJUJORK - Predstavnica Mađarske saopštio je danas da je ta država glasala protiv rezolucije o Srebrenici, a zahvalio je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je mađarska zajednica uvek mogla da računa na njega.

"Mađarska osuđuje zločine i smatramo da međunarodna zajednica treba da bude jedinstvena u tom smislu. Mi saosećamo sa žrtvama rata, njihovim porodicama i sa njihovom nesrećom. Mi želimo da se izgradi mir u regionu Zapadnog Balkana i mi ćemo budno pratiti da se izbegne eskalacija bilo kakvih tenzija", rekla je ona.

U tom smislu postavlja se pitanje da li je nacrt rezolucije fokusiran na održavanju stabilnosti u regionu ili pravi dalje podele koje će da otvore "stare rane".

"Mađarska nije uverena da je ova rezolucija instrumentalna u promovisanju mira i stabilnosti u regionu. Mi smo stanovišta da takve inicijative treba da budu stavljene na agendu generalne skupštine samo ako ne rezultiraju u direktnom i indirektnom narušavanju mira i stabilnosti. Svi naši napori moraju da se usmere na izgradnji poverenja a ne na podelama", rekla je ona.