23. maj 2024 19:25

Nigerija bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nigerija bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Foto: UN video

NJUJORK - Predsednik Nigerije u Generalnoj skupštini UN izjavio je da je njegova zemlja bila uzdržana na glasanju o rezoluciji o Srebrenici jer je uvek naglašavala da nema alternative političkom dijalogu u postizanju trajnog mira.

"Na osnovu ovoga smo mi zauzeli stav da budemo uzdržani, da pozovemo na kontinuirano angažovanje u mirnim zalaganjima ka kolektivnom zalečenju rana iz prošlosti", poručio je predstavnik Nigerija na sednici Generalne skupštine UN.

Dodao je da Nigerija nije bila uzdržana zato što, kako je rekao, ne priznaje "razaranja koja su se desila protiv ljudi u Srebrenici koja su bila označena kao genocid".

On je istakao da je potrebno da se stremi regionalnom konsenzusu koji će zagarantovati kolektivno poštovanje u cilju i smislu postizanja mira među ljudima u regionu.

Predstavnik Tanzanije u Generalnoj skupštini UN pozdravio je usvajanje rezolucije o Srebrenici.

On je naglasio da njegova zemlja ne vidi nikakvu štetu da se odredi dan za sećanje za obeležavanje genocida koji bi, kako je rekao, trebao da da smisao međunarodnom instrumentu koji su naše zemlje dobrovoljno ratifikovale.

"Tanzanija je glasala za rezoluciju kao princip svoje spoljne politike koja se pridržava principa svoje spoljne politike poštovanja i promovisanja ljudskih prava. Tanzanije dosledno zagovora i bori se protiv rasisma i nasilja u Africi i bilo gde u svetu. Odbacijumo svaku vrstu rasizma na osnovu diskriminacija prema rasi, religiji, političkoj orijentaciji i drugim stvarima", rekao je predstavnik Tanzanije.