24. maj 2024 16:17

IDF pronašla tri tela talaca Hamasa koji su oteti 7. oktobra prošle godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

IDF pronašla tri tela talaca Hamasa koji su oteti 7. oktobra prošle godine

Foto: AP Photo/Leo Correa

TEL AVIV - Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je pronašla tela tri osobe koje su otete i ubijene nakon što su ih 7. oktobra prošle godine oteli borci militantne grupe Hamas kad su upali na jug Izraela.

Pronađena su tela Oriona Hernandeza Radua (30), Hanana Jablonka (42) i Majkla Nisenbauma (59), uz pomoć "pouzdanih informacija" koje su otkrivene u toku rata, saopštio je IDF, prenosi Tajms of Izrael.

Ove tri osobe su borci Hamasa oteli na jugu izraela u kibucu Mefalsim, na istoj lokaciji gde su oteli i ubili još četvoro talaca čija su tela pronađena prošle nedelje u tunelu u izbegličkom kampu Džabalija na severu Pojasa Gaze.

Iz IDF se dodaje da su tela pronađena u združenoj operaciji sa izraelskom obaveštajnom služnom Šin Bet, a porodice žrtava su obaveštene nakon što su njihovi identiteti potvrđeni u forenzičkom institutu Abu Kabir tokom noći.

Tramp: Nažalost, mnogi taoci koje čekamo nisu među živima

Bivši američki predsednik i kandidat Republikanske stranke za predstojeće predsedničke izbore u SAD Donald Tramp izjavio je danas da mnogi taoci koje su pripadnici palestinske militantne rupe Hamas oteli u napadu na južni Izrael u oktobru ''nisu više među živima''.

On je tokom predizbornog mitinga u Bronksu govorio o međunarodnim temama, a kada je reč o ratu u Gazi, rekao je da je ''znao da se mnogi neće vratiti'', kada je video snimke kako se s taocima postupalo tokom napada Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

''Vidim među vama mnoge zastave Izraela. To je strašna stvar, ali moram je reći, verujem da mnogi taoci koje čekate, a svi ih čekaju, mnogi od njih su mrtvi. Neki će biti živi, ali mnogi su mrtvi'', rekao je Tramp, i dodao da se ništa od toga ne bi dogodilo da prethodni predsednički izbori, na kojima je izgubio od sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena, nisu bili ''pokradeni''.

On je takođe govorio i o Bajdenovim liderskim sposobnostima, navodeći da lideri Kine, Rusije, Mađarske i Severne Koreje obavljaju svoje poslove ''na vrhunskom nivou'', za razliku od Bajdena.

Borelj: Izrael da ne zastrašuje i ne preti sudijama Međunarodnog krivičnog suda

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas vladu Izraela da ne zastrašuje i ne preti sudijama Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

"Pozivam sve, počevši od vlade Izraela, ali i određene evropske vlade, da ne zastrašuju sudije, da im ne prete", rekao je Borelj u intervjuu za špansku televiziju TVE, pozivajući na poštovanje tog suda.

Glavni tužilac MKS Karim Kan zatražio je u ponedeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Izraela Joava Galanta zbog ''izazivanja istrebljenja, upotrebe gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa - Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea.

Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da obustavi operaciju u Rafi

Međunarodni sud pravde u Hagu naložio je danas Izraelu da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Sud je takođe naložio Izraelu da otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

"Izrael momentalno mora da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo kakvu aktivnost u Rafi koja bi mogla da donese Palestincima u Gazi životne uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u celosti ili delimično", rekao je predsednik međunarodnog suda pravde Navaf Salam.

On je dodao da Izrael mora da preduzme efikasne mere da bi osigurao nesmetan pristup Pojasu Gaze za bilo koju istražnu komisiju, misiju za utvrđivanje činjenica ili istražnom telu koje ima mandat od strane Ujedinjenih nacija da istraži navode o genocidu, prenosi Al Džazira.

Šolc odbio da odgovori da li bi Nemačka uhapsila Netanjahua po nalogu MKS

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je danas da odgovori da li će Nemačka izvršiti potencijalni nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Šolc je naveo da će o takvom nalogu odlučivati veće sudija koje će "imati na umu da je Izrael demokratska država sa jakim i nezavisnim sudstvom", prenosi Tajms of Izrael.

Nemačka vlada je juče bila pod oštrom kritikom Izraela nakon što je njen portparol izjavio da bi Nemačka "naravno" izvršila potencijalni nalog MKS.

Glavni tužilac MKS Karim Kan zatražio je u ponedeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Izraela Joava Galanta zbog ''izazivanja istrebljenja, upotrebe gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Izrael će onemogućiti španski konzulat da pruža usluge Palestincima na Zapadnoj obali

Izrael će onemogućiti španski konzulat u Jerusalimu da pruža usluge Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali nakon odluke Madrida da prizna palestinsku državu, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

Španija, Norveška i Irska najavile su 22. maja da će priznati palestinsku državu 28. maja, preneo je Rojters.

Izrael je optužio tri evropske države da su time nagradile Hamas za napad na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranaca i oteto oko 250 osoba.

Kaca je posebno naljutio, kako je opisao, antisemitski komentar španske ministarke rada Jolande Dias, koja je upotrebila izraz "Palestina će biti slobodna od reke do mora" u video snimku objavljenom na platformi X (Tviter) ove nedelje.

Tajms of Izrael: Direktor CIA, šef Mosada i premijer Katara uskoro se sastaju u Evropi

Direktor CIA Vilijam Berns sastaće se narednih dana u Evropi sa šefom Mosada Davidom Barneom i katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, u nastojanju da se ožive pregovori za oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas, izjavila su dva neimenovana američka i izraelska zvaničnika za Tajms of Izrael.

Portal prenosi da su ovi zvaničnici rekli da nije poznato da li će i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel prisustvovati predstojećem sastanku, kao što je to bio slučaj prilikom ranijih sastanaka, ali da će Kairo ostati uključen u posredovanje u pregovorima.

Sastanak na visokom nivou biće prvi otkako su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca propali pre dve sedmice nakon što je Hamas odgovorio na predlog američkih, katarskih i egipatskih posrednika predlozima izmena u sporazumu koje su i SAD i Izrael ocenili kao neprihvatljive.

Izraelski ratni kabinet prethodno je ovlastio pregovarački tim Izraela da nastavi indirektne razgovore sa Hamasom.