4. februar 2023 12:59

Japanski grad Gero podstiče turizam zapošljavanjem gejša

Izvor: TANJUG

podeli vest

Japanski grad Gero podstiče turizam zapošljavanjem gejša

Foto: Shutterstock.com/tiffgraphic, ilustracija

GIFU - U pokušaju da oživi kultnu tradiciju i podstakne turizam, japanski grad sa termalnim izvorima Gero u prefekturi Gifu, nastavlja program zapošljavanja žena u gradskoj upravi, koje se obučavaju za "maiko" (gejša šegrt), prenela je danas japanska agencija Kjodo.

Očekuje se da će zaposleni u jedinstvenom projektu lokalne samouprave, koji je drugi takve vrste u Japanu, raditi kao državne službenice, uz paralelno učenje plesa, pevanja i sviranja muzičkih instrumenata.

Predviđeno je da obuka traje tri godine, a novo zapošljavanje u okviru ovog programa počinje u februaru.

U gradskoj upravi kažu da je poslednjih godina sve manje grupnih poseta tom mestu, tako da gejše imaju sve manje mogućnosti da pokažu svoju umetnost.

Tetsuja Tominaga, rukovodilac programa u turističkom odeljenju Gera, ističe da su istorija i kultura gejša važni i da ih treba prenositi dalje.

Sedamdesetih godina prošlog veka, grad u centralnoj prefekturi Gifu imao je više od 200 gejša i njihovih šegrta. Ali taj broj je opao, i trenutno ih je samo tri, uključujući Mariku Takemoto (23), prvu koja je angažovana u okviru programa.

Takemoto, rođena u Tokiju, zaposlena je 2021. u turističkom odeljenju gradske uprave Gera.

Ona kaže da je zanima revitalizacija ruralnih područja, a preko društvenih mreža pokušava da privuče turiste u odmaralište termalnih izvora, koje je još uvek zadržalo ostatke drevne istorije.

Kao maiko (gejša šegrt), ona uči bonton, ples i narodne pesme. Budući da je državni službenik, nije joj dozvoljeno da zabavlja privatne grupe, ali može da nastupa u javnosti.

Sa iskustvom stečenim tokom obuke, može da izabere da nastavi da radi kao gejša, nakon što se završi program obuke.