8. februar 2023 15:17

Unicef: Holandija i Japan najbolje zemlje za podizanje dece u emigraciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Unicef: Holandija i Japan najbolje zemlje za podizanje dece u emigraciji

Foto: Shutterstock.com/Studio Romantic, ilustracija

NJUJORK - Prema izveštaju Unicefa koji obuhvata samo najbogatije zemlje na svetu, najbolja mesta za podizanje dece iz emigrantskih porodica i u koja ljudi žele da se presele, nalaze se u Holandiji, Japanu, Estoniji, Španiji i Finskoj, objavio je danas Bi-Bi-Si.

Kako se navodi, za porodice sa decom postoji više faktora koje treba uzeti u obzir kada se bira zemlja za preseljenje, osim prosečnog prihoda ili ekonomske stabilnosti, a to su kvalitet obrazovanja, kvalitet zdravstvenih usluga, prostor za igru.

Upravo se na tim vrstama faktora Unicef fokusira u svojim izveštajima o dobrobiti dece.

Na vrhu sveukupne Unicefove liste za dobrobit dece je Holandija, koja je posebno dobra u pogledu mentalnog zdravlja dece (na prvom mestu) i veština (gde je na trećem mestu).

U Holandiji, devet od 10 petnaestogodišnjaka kaže da su zadovoljni životom, što je najveći procenat od svih zemalja koje je Unicef ispitao, a osam od 10 kaže da lako sklapaju prijateljstva.

U Unicefovoj analizi blagostanja dece za 2020. godinu, Japan je na prvom mestu po fizičkom zdravlju dece, a u najnovijem izveštaju iz 2022. godine, koji se posebno bavio sredinama u kojima deca odrastaju, zauzima drugo mesto za „svet oko deteta“ – kategoriju koja uključuje aspekte kao što su urbane zelene površine i bezbednost saobraćaja.

Japan takođe ima najnižu stopu gojaznosti dece, nisku smrtnost dece i izuzetno nizak nivo zagađenja vazduha ili vode koji pogađa decu, a što je najvažnije jedna je od najbezbednijih zemalja za porodice i ima jedan od najboljih svetskih obrazovnih sistema.

Estonija ima visoke ocene za niz važnih aspekata, kao to što su deca izložena manjem zagađenju vazduha, manjem zagađenju bukom i manjoj količini pesticida nego u gotovo bilo kojoj drugoj bogatoj zemlji i ima više urbanih zelenih površina od mnogih drugih zemalja.

Jedna od najvećih prednosti, međutim, može biti estonski obrazovni sistem jer deca imaju bolje matematičke, naučne i pisane veštine od bilo koje zemlje van Azije.

Španija je ocenjena najvišom ocenom u Unicefovom izveštaju kada je reč o životnoj sredini oko dece, jer je nisko zagađenje vazduha i vode.

Španija je u rangu sa Holandijom po tome koliko dece kaže da lako sklapaju prijateljstva (81 odsto), dok je stopa samoubistava adolescenata jedna od najnižih u bogatim zemljama i manja za jednu trećinu od one u SAD, Kanadi, Australiji ili Novom Zelandu.

Finska, koja je peta u ukupnom poretku u Unicefovom najnovijem izveštaju, ima posebno visoke ocene u dve od tri kategorije – broj jedan u „svetu deteta“ kada je reč o tome kako okruženje direktno utiče na decu, kao što je kvalitet vazduha, i broj dva za „svet oko deteta“ koji se bavi elementima okruženja sa kojim dete komunicira, kao što su škole, opasnosti u saobraćaju i zelene površine.