7. decembar 2022 10:48

Vođa poligamne grupe u Arizoni imao 20 žena, većinom maloletnih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vođa poligamne grupe u Arizoni imao 20 žena, većinom maloletnih

Foto: The Salt Lake Tribune/Trent Nelson

FENIKS - Vođa male poligamne grupe u blizini granice između saveznih američkih država Arizone i Jute, Semjuel Bejtman, koji je uhapšen u avgustu, imao je najmanje 20 žena, većinom maloletnih, i kažnjavao je sledbenike koji ga nisu tretirali kao proroka, pokazuju novi dokumenti federalnog suda, objavio je danas AP.

Bejtman je bivši član Fundamentalističke crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana (FLDS) dok je nije napustio da bi osnovao svoju malu grupu.

Bejtmana su finansijski podržavali muški sledbenici koji su se odrekli sopstvenih žena i dece da budu Bejtmanove žene, navodi se u dokumentu FBI.

Dokument suda dostavljen u petak pruža novi uvid u ono što su istražitelji pronašli u slučaju koji je prvi put postao javan u avgustu.

To je pratilo optužbe za otmicu i ometanje krivičnog gonjenja protiv tri Bejtmanove žene — Naomi Bistlajn, Done Barlou i Morete Rouz Džonson.

Bistlajn i Barlou bi trebalo da se danas pojave u saveznom sudu za prekršaje u Flagstafu, dok Džonson treba da bude izručena iz države Vašington.

Žene su optužene da su pobegle sa osmoro Bejtmanove dece, a ona su pronađena prošle sedmice stotinama kilometara daleko od Arizone, u Spokenu u Vašingtonu.

Nijedna od devojaka smeštenih u državnom pritvoru u Arizoni nije otkrila da ih je Bejtmen seksualno zlostavljao.

Bejtmen je uhapšen u avgustu u Flagstaf, pušten je uz garanciju, ali je ponovo uhapšen i optužen za ometanje pravde u federalnoj istrazi o tome da li su deca transportovana preko državnih granica zbog seksualnih aktivnosti.

U sudskim zapisnicima se navodi da se Bejtman (46) bavio trgovinom decom i poligamijom, ali nijedna od trenutnih optužbi protiv njega se ne odnosi na te navode.

Poligamija je nezakonita u Arizoni, ali je dozvoljena u Juti 2020, podseća američka agencija.