21. mart 2023 11:33

Novi projekat Harija i Megan - da dečaci budu manje toksični

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi projekat Harija i Megan - da dečaci budu manje toksični

Foto: AP Photo/Peter Dejong, File

LONDON - Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, princ Hari i Megan Markl, podržali su Globalnu inicijativu za dečaštvo, organizaciju koja osporava „rodne norme“ i ima za cilj da „promoviše rodnu ravnopravnost negovanjem pozitivne muškosti kod dečaka i muškaraca“.

Kako ocenjuje časopis Tajms, ova vest nije iznenađujuća, jer britanska kraljevska porodica ne može biti bolji primer trajnog opterećenja i privilegija rođenja dečaka.

Podkast Megan Markl “Arćetipes” sarađuje sa Globalnom inicijativom za dečaštvo, koja sprovodi pilot svoje radionice o rodu i seksualnosti u londonskim školama, sa idejom da okonča eru „dečaci će biti dečaci“ u korist više fleksibilnosti i razumevanja za ovo pitanje.

Partnerstvo uključuje vodiče o tome kako obučiti dečake o zdravoj muškosti.

Kako je navedeno na sajtu Harija i Megan, kraljevska porodica se zalaže za “promociju rodne ravnopravnost negovanjem pozitivne muškosti kod dečaka i muškaraca“

Prema pisanju lista, da je stariji brat princa Harija rođen kao devojčica, Hari bi bio taj koji bi dobio sve krune i palate i bio bi na dobrom putu da postane kralj “da nije bilo Vilijamovog dosadnog ‘Y’ hromozoma”.

Polna linija sukcesije se i dalje poštuje za svakog ambicioznog monarha rođenog pre 2011, prema izmenjenom zakonu.

Ako je Vilijam rođen kao muško, ali je kasnije odlučio da promeni svoj pol, šta bi se desilo sa Harijevim nasledstvom na prestolu, takođe je pitanje koje je zanimljivo za diskusiju u učionici, piše Tajm.

Globalna inicijativa za dečaštvo je prošle godine objavila izveštaj “Stanje dečaka iz Ujedinjenog Kraljevstva”, koji ispituje našu opsesiju rodom od mlađe dobi, sve do usvajanja zabava za „otkrivanje roda“.

„Iako je porodica mesto negovanja i podrške za većinu dece, ona takođe može biti mesto gde se rod i seksualnost regulišu i kontrolišu,” kažu u toj organizaciji, napominjući da je ova fiksna koncepcija posebno problematična kada implicira da muško nasilje ili uznemiravanje žena izvire iz urođenih impulse.

Neka od spornih pitanja su i polno segrerirani sportovi, koji “sistematski jačaju tradicionalne rodne binarnosti i legitimišu navodne biološke razlike”, navedeno je u izveštaju.

Kritikuje se i javno predstavljanje dečaka „u suprotnosti sa devojčicama i različitim od njih i kao prirodno predisponiranih da se ponašaju na određeni način“.

Nastavni plan i program, za koji se grupa nada da će ga uvesti u škole širom Velike Britanije, osmišljen je tako da se predaje na časovima seksualnog obrazovanja.

Deca uzrasta između sedam i 11 godina će naučiti o „ulozi rodnih normi u njihovim životima kroz ispitivanje zasnovano na aktivnostima i kritičko razmišljanje“, navodi se na veb stranici grupe.

Oni će biti podstaknuti i da „istraže pravedne, inkluzivne i nenasilne stavove i ponašanja u bezbednom i udobnom prostoru” i „interioriorizuju nove rodne stavove i norme primenjujući ih u svojim životima”.

Ova inicijativu podstakla je sve veća potreba škola u Britaniji da se pozabave problemom „toksične muškosti“ i mizoginijom nakon štetnih uticaja influensera, kao što je Endru Tejt.

Globalnu inicijativu za dečaštvo osnovali su 2020. godine Equimundo, američka grupa za rodnu ravnopravnost i Kering fondacija, francuska fondacija za borbu protiv nasilja nad ženama.

Britanski list podseća da je kompanija za istraživanje javnog mnjenja YouGov nedavno objavila da samo osam odsto ljudi ima pozitivne stavove o muškarcima u dvadesetim godinama. Mladići imaju lošiji akademski uspeh i veća je verovatnoća da će biti nezaposleni u poređenju sa mladim ženama.

Prošlonedeljni izveštaj biblioteke Donjeg doma pokazuje da je stopa nezaposlenosti kod muškaraca starosti od 16 do 24 godine u januaru neznatno porasla na 13 odsto, dok je kod mladih žena pala na 8,5 odsto.

Mladići, kako se navodi, češće žive sa roditeljima.

Roditelji obično i dalje favorizuju dečake, a Galupova anketa koja se sprovodi od 1941, pokazala je da Amerikanci, ukoliko bi imali samo jedno dete, u većini se izjašnjavaju da bi voleli da to bude dečak, piše Tajms.