7. avgust 2023 16:27

Supruga tajkuna „iz ljubavi“ garantovala zajam od 50 miliona funti, sad treba da vrati dug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Supruga tajkuna „iz ljubavi“ garantovala zajam od 50 miliona funti, sad treba da vrati dug

Foto: Shutterstock.com/shana espinoza, ilustracija

LONDON - Ksiaomin Džang je supruga tajkuna koja je bez čitanja detalja ugovora garantovala zajam od 50 miliona funti za posao svog supruga, a sada je saznala da je odgovorna za taj dug.

Džang (51), koja živi u Londonu, potpisala je samo poslednju stranicu sporazuma, koja joj je poslata faksom dok je bila na odmoru u Španiji, preneo je Gardijan.

Ona je rekla Visokom sudu u Londonu da je potpisala dokumente na zahtev svog supruga Ženksina, "iz ljubavi i njene dužnosti kao supruge".

Kompanija njenog supruga nije uspela da otkupi obveznice zajma u maju 2019. i trgovanje njenim akcijama je obustavljeno nakon otkrivanja velike prevare u podružnici.

Njne suprug je umro u septembru iste godine u 48. godini od otkazivanja više organa i zavisnosti od alkohola u bolnici u zapadnom Londonu.

Džang je 2016. godine garantovala zajam od 50 miliona funti od Eterniti Skaj Investmenta kompaniji njenog supruga Čong Sing Fintek Holdings Grup koja je na berzi u Hong Kongu.

Njena kancelarija je poslala samo poslednju stranicu ugovora o zajmu od 18 stranica i rekla da ga treba potpisati, jer „kompanije koje se kotiraju na berzi emituju obveznice i zahtevaju da nekoliko većinskih akcionara da garanciju“.

Na saslušanju u Hong Kongu prošle godine rečeno je da je Džang "uvek potpisivala sve što su njen muž ili njegovi saradnici tražili od nje da potpiše, jer je verovala u njegovu odgovornost da vodi računa o poslu i porodici".

Sudija Džastis Brajt presudio je prošle nedelje da Džang nije zaštićena britanskim zakonom o potrošačima i da je odgovorna za dug.

Džang je i dalje kodirektor hotela i rizorta, smeštenog na 400 hektara sela Hempšira jugoistočno od Londona, koji je u vlasništvu imanja njenog muža.