9. avgust 2023 12:38

Oksfordski univerzitet: Nema dokaza o psihološkoj šteti od Fejsbuka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oksfordski univerzitet: Nema dokaza o psihološkoj šteti od Fejsbuka

Foto: AP Photo, File/Michael Dwyer

LONDON - Suprotno uvreženim mišljenjima, nova studija Oksfordskog univerziteta pokazuje da korišćenje Fejsbuka ne nanosi psihološku štetu, već da čak može biti dobro za mentalno zdravlje, prenosi Skaj njuz.

Studija je zasnovana na podacima prikupljenim od skoro milion osoba iz 72 zemlje u proteklih 12 godina, što je najveće istraživanje tog tipa.

Profesor Endrju Pžibiljski, koautor studije objavljen u časopisu "Rojal sosajeti open sajens" (Royal Society Open Science) rekao je da su naučnici "pažljivo proučili najdostupnije podatke i otkrili da se oni ne poklapaju s idejom da je korišćenje Fejsbuka povezano sa štetom".

"Baš suprotno", kaže Pžibiljski.

Rezultati studije pokazuju da je veza između korišćenja Fejsbuka i dobrobiti nešto pozitivnija za muškarce, kao i mlade korisnike.

"Iako su izveštaji o negativnim psihološkim ishodima povezanim sa društvenim mrežama česti u akademskim i popularnim tekstovima, dokazi o šteti (po mentalno zdravlje) su spekulativni više nego konačni", naveli su autori oksfordske studije.

Komentarišući nalaze studije, Piter Ečels, profesor komunikacije psiholoških i naučnih sadržaja na Bat Spa univerzitetu ocenjuje, ipak, da je taj rad deskriptivan i kao takav ne bavi se uzročno-posledičnim vezama.

"Što će reći da ne znamo kako, da li i do koje mere promene usled usvajanja Fejsbuka dovode do promena u mentalnom blagostanju", rekao je Ečels.