Najmanje jedan demonstrant je povređen danas oko 10.30 časova u centru sela Mušutište, kod Suve Reke, kada je došlo do sukoba lokalnih Albanaca i policije, javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta.

Kancelarija EU zabrinuta zbog incidenta u Mušutištu
Kancelarija Evropske unije na Kosovu izrazila je danas zabrinutost zbog incidenta u Mušutištu, objavljeno je na Tviter nalogu Kancelarije. Kancelarija EU je, takođe, u komentaru na Tviteru odala priznanje policiji "što je sprečila povrede i materijalnu štetu". Raseljeni Srbi iz Mušutišta kod Suve reke sprečeni su danas da posete razrušenu crkvu i svoja imanja u tom mestu zbog protesta Albanaca. Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratila su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja. Procenjeno da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gde je jutros trebalo da prisustvuju liturgiji. Lokalni Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije. Više desetina demonstranata je, kako je javio Tanjugov dopisnik sa lica mesta, uhapšeno, a među njima je bilo i povređenih, dok je kamenicama pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije. Demonstranti su nosili albanske zastave i parole na kojima je ispisano "UČK" (OVK). Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište. Iz Eparhije raško-prizrenske bilo je najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.

Jerej Đorić: Liturguja u Mušutištu ipak služena
Sveta Velikogospojinska liturgija na temeljima porušenog hrama Uspenja Presvete Bogordice u Mušutištu, u opštini Suva Reka, ipak je danas služena, napisao je na svom Fejsbuk profilu jerej Slobodan Đorić koji je služio liturgiju. Kako je preneo portal Gračanicaonline, Đorić je na svom profilu napisao da je na liturgiji sa njim bio pojac Ivan Krstić iz Prizrena. „U Mušutištu oko 7 časova, već je bilo naroda u centru sela i spremali su se za protest, tako da su vernici koji su krenuli da proslave seosku slavu bili sprečeni da prisustvuju Svetoj Liturgiji“, napisao je jerej Slobodan. Oca Slobodana i pojca Ivana Krstića, pripadnici Rosu su odmah nakon Svete liturgije evakuisali alternativnim putem, preneo je Gračanicaonline. Oko 160 prognanih Srba iz Mušutišta danas nije uspelo da dođe do svog sela i svoje svetinje, gde je trebalo da prisustvuju služenju Svete Velikogospojinske liturgije, jer pripadnici Kosovske policije i Specijalne policije Rosu nisu uspeli da rasteraju oko 200 Albanaca koji su protestvovali zbog njihovog dolaska.

PROTEST ALBANACA

vrh strane