Rigert (DW): Španija i Makron koče proširenje EU

Sumirajući rezultate samita lidera EU i njenih država članica sa partnerima Zapadnog Balkana u Sofiji, komentator Dojče vele Bernd Rigert konstatuje da, Španija i francuski predsednik Emanuel Makron, iz različitih razloga, koči prijem novih članica u EU.

18 Maj 2018 12:41

BERLIN - Sumirajući rezultate samita lidera EU i njenih država članica sa partnerima Zapadnog Balkana u Sofiji, komentator Dojče vele Bernd Rigert konstatuje da, Španija i francuski predsednik Emanuel Makron, iz različitih razloga, koči prijem novih članica u EU.

Španija, piše Rigert, hoće prijem novih članica samo ako se status Kosova definiše tako da pobunjeni Katalonci priznanje te tritorije kao države ne mogu da iskoriste kao primer protiv Madrida...


Rezultati samita-Balkan je komplikovan, a Tramp opasan

Približavanje Balkana Evropskoj uniji teče rutinski, a pošto nije bilo ničega o čemu je na samitu u Sofiji trebalo da se odlučuje, lideri EU mogli su u potpunosti da se posvete - Trampu, ocenjuje Dojče vele.

Kako se navodi, budući da na Balkanu nema ničeg novog, rezultat samita se može sažeti u to da je "EU obećala da će šest država jednom biti primljene u klub blagostanja i stabilnosti, a kandidati da će učiniti sve što je potrebno kako bi ispunili stroga pravila tog kluba"...


AP Photo/Darko Vojinovic, Pool

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane