Čalić: U HR revizionizam skoro pa nova državna ideologija

Od svih postjugoslovenskih zemalja Hrvatska je najviše zabavljena revizijom svoje novije istorije, izjavila je nemačka istoričarka Mari-Žanin Čalić i dodala da nacionalističke snage u toj zemlji u pozitivnom svetlu predstavljaju Nezavisnu Državu Hrvatsku koja je nastala u Drugom svetskom ratu.

13 Oktobar 2018 16:50

BON - Od svih postjugoslovenskih zemalja Hrvatska je najviše zabavljena revizijom svoje novije istorije, izjavila je nemačka istoričarka Mari-Žanin Čalić i dodala da nacionalističke snage u toj zemlji u pozitivnom svetlu predstavljaju Nezavisnu Državu Hrvatsku koja je nastala u Drugom svetskom ratu.

"U tome učestvuju političari poput ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je bio na dužnosti 2016. i označio poraz ustaša 1945. kao 'nacionalnu tragediju'. Pri tome su ustaše - delom po naredbi Hitlera, delom na svoju ruku - sistematski ubile stotine hiljada ljudi: Srba, Jevreja, Roma i antifašista. Samo u koncentracionom logoru Jasenovac ubijeno je oko 90.000 ljudi", rekla je Žanin Čalić za Noje cirher cajtung, a prenosi Dojče vele.


Foto pixabay.com, ilustracija

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane