7. maj 2023 21:58

Tatjana Macura: Ostavka Ružića je ispravna i daje jasnu poruku celom društvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tatjana Macura: Ostavka Ružića je ispravna i daje jasnu poruku celom društvu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Društvo mora da dobije poruku da Vlada Srbije nedavne tragične događaje shvata kao veliki problem, a ostavka ministra prosvete Branka Ružića je nešto što je trebalo da se desi, rekla je Tatjana Macura iz udruženja "Mame su zakon".

"Mislim da je nevažno da li njegova ostavka lični ili politički čin, mislim da je za naše društvo ovaj potez dobar iako se očekivao malo ranije, istog dana kada se dogodila tragedija u školi. Moramo da pošaljemo poruku njemu kao ministru, ali i čitavom društvu - da, ostavka se očekivala ne možda toliko zbog pogrešnih poteza u koje sada neću da ulazim da li ih je bilo, ili da li je bilo pravovremene reakcije, već zato što društvo mora da dobije poruku da Vlada Srbije shvata ovo kao jedan veliki problem", rekla je Macura za Tanjug.

 

Predlozi mera koje su iz udruženja "Mame su zakon" poslali u dopisu Vladi, dodaje Macura, nisu poređani po prioritetima, ali su roditelji i drugi u proteklim danima posebno pozdravili uvođenje empatije kao časa u obrazovnom programu.

"Nakon jučerašnjeg našeg saopštenja isprofilisalo se to da su ljudi pozdravili uvođenje empatije kao časa koji bi mogao da postoji u našim školama po modelu koji postoji u Danskoj. To znači da su i naši roditelji i deca i šira javnost svesni da se o emocijama ne razgovara, da su deca izložena prisitsku i da emocije ne ispoljavaju, da ne razgovaraju između sebe", ocenila je Macura.

 

Dodala je da iako možda nema prostora za poseban predmet, empatija može biti integrisana u okviru predmeta kao što su već postojeći - građansko vaspitanje, veronauka ili neki od ostalih izbornih predmeta.

"Čini mi se da stepen nasilja proizilazi iz toga što su emocije u velikoj meri potisnute", ocenila je Macura.

Ističe da je potrebno i regulisanje interneta kao medija odnosno isto onako kako su regulisani elektronski i štampani mediji.

"Kod nas postoji problem i u tome što se zakoni koji regulišu elektronske i štampane medije takođe dosledno i ne poštuju. Tako da naš zahtev ide i u tom pravcu - ne samo uređenje onog prostora koji nije uređen, već da se i oni zakoni koji postoje aposlutno poštuju", rekla je Macura.

Dodala je da je u rešavanje toga potrebno uključiti i mlade i decu, jer su, kako je rekla bolje informisani o sadržajima za mlade i decu, i raspolažu sa mnogo informacija.

"Ja ne mogu, a verovatno i mnogi inženjeri koji se bave programiranjem da se na taj način približe mrežama koje su u ekspanziji i brzo napreduju i prilagođavaju se deci, i deca se njima brže adaptiraju. Zato mislimo da je ključno da se deca slušaju, da se od dece zatraže saveti. Deca su neiscrpan izvor informacija i mnogo napredniji i bolji od nas", rekla je Macura.