26. januar 2023 17:23

Đaci OŠ "Danilo Kiš" pripremali žito i slavski kolač za Savindan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đaci OŠ "Danilo Kiš" pripremali žito i slavski kolač za Savindan

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Učenici voždovačke Osnovne škole "Danilo Kiš" danas su se, rešeni da započnu novu tradiciju koja će se preneti na nove generacije, pripremali žito i slavski kolač za školsku slavu, Svetog Savu.

Incijativa da učestvuju u pripremama je bila njihova, a žito i kolač đaci su pripremali zajedno sa svojom nastavnicom veronauke.

 

"Pristupili su pripremama ozbiljno, rade timski. Rade i na izgradnji zajednice, ali i na stvaranju lepe atmosfere između njih", poručila je direktorka Osnovne škole "Danilo Kiš" Anđelka Mirković.

Dodaje da je veoma važno da se deca bave manuelnim radom i da kada vide proizvod svog rada, budu zadovoljni njime.

"Želimo da ih motivišemo i pomognemo im da i nadalje tako, na taj način, pristupaju svim mogućim zadacima koje im život nametne", kaže ona za Tanjug.

Deca kažu da su uživala u spremanju kolača i žita ali i da se raduju predstojećem prazniku. Za njih je, dodaju, velika stvar što na ovaj način provode vreme jedni sa drugima.

Želja da učestvuju u pripremama za školsku slavu, propraćena je i njihovim znanjem o najvećem srpskom prosvetitelju, a u tome im je pomogla i nastavnica veronauke Hristijana Gocić.

"Jako se radujem što su se deca odazvala. Mi prosto nismo mogli da izaberemo ko će pre da dođe jer su svi želeli da rade", ističe Gocić.

Nada se da će se ponavljati organizovanje ovakvih okupljanja, a pored toga što je spremanje slave stara tradicija, deci je još zanimljivije jer su imali priliku to da rade u okviru škole.

"Škola je mesto koje može da pruži razne informacije ali daje i prostor za druge stvari", zaključila je Gocić.

Đaci i osnovnih i srednjih škola će sutra, 27. januara obeležavati Savindan u čast prvog sprskog prosvetitelja i arhiepiskopa - Svetog Save.

Ovaj praznik je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, a pored škola, praznuju ga i mnoge zanatlije.

Na obeležavanju ove svetkovine u školama, đaci i zaposleni tradicionalno prisustvuju sečenju kolača i svetosavskim priredbama koje se posebno pripremaju za taj dan.