22. april 2023 12:38

Zamenica gradonačelnika Beograda: Sećamo se žrtava holokausta, Beograd je ponosan na svoju istoriju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zamenica gradonačelnika Beograda: Sećamo se žrtava holokausta, Beograd je ponosan na svoju istoriju

Foto: TANJUG/BEOINFO

BEOGRAD - Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu, venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

Vidović je naglasila da je Beograd ponosan na svoju istoriju, jer je čitava Srbija dala ogromnu žrtvu i stvorila moderan posleratni svet, na čijem temelju se zasnivaju Evropa i Evropska unija, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

"Sećamo se svih čiji su životi ugašeni ideologijama zla i mržnje, industrijom smrti i uzažasnom fašističkom idejom da Srbi, Jevreji, Romi i nisu ljudska bića i da ih treba mučiti, ubijati i spaljivati", dodala je.

Vidović je podsetila da se na današnji dan obeležava i pokušaj proboja iz logora smrti u Jasenovcu.

"Važno je da se ovakvi događaji obeležavaju i zahvaljujem predsedniku Vučiću i Vladi Srbije što čuvaju istoriju od zaborava. Čuvanjem sećanja na žrtve pokazujemo da smo spremni da gradimo bolju budućnost", poručila je ona.

Vidović je istakla da Staro sajmište predstavlja najmasovnije mučilište u Beogradu tokom Drugog svetskog rata.

Podsetila je da su u to vreme svi izložbeni paviljoni bili su pretvoreni u zloglasni koncentracioni logor u koji su deportovani Jevreji, a zatim i drugi građani.

"Ovde, na Starom sajmištu u Beogradu, u dva nacistička logora, u okviru adašnje NDH, stradalo je više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma od 1941. do 1944. godine. Sećanjem na njihovo stradanje, Srbija pokazuje posvećenost kulturi ljudskih prava i kulturu sećanja. Na prostoru Starog Sajmišta, koji je decenijama bio zapušten, počela je izgradnja Memorijalnog kompleksa 27. jula prošle godine. Prva faza radova je završena, a biće formirana još dva muzeja u kojima će biti dokumenta, fotografije i dokazi nacističkih zločina", rekla je Vidović.

U ime Vlade Srbije vence su položili državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Antić i pomoćnica ministra Tatjana Milenković, kao i predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora, te građanskih i boračkih udruženja.