19. oktobar 2023 09:03

Predsednik GO Zvezdara: Počeli radovi na izgradnji gasovodne mreže dužine 134 kilometra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik GO Zvezdara: Počeli radovi na izgradnji gasovodne mreže dužine 134 kilometra

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Počeli su radovi na izgradnji gasovodne mreže na Gradskoj opštini Zvezdara, dužine 134 kilometara, koja će u prvoj fazi obuhvatiti oko 4.000 domaćinstava.

Rok za završetak radova je 18 meseci.

"Ovo je jedna od najvećih investicija na teritoriji Gradske opštine Zvezdara i posebno sam zadovoljan zbog toga što je prepoznat značaj gasifikacije. Nakon 17 godina pauze nastavlja se sa tim poslom i projektom koji je sačinjen", rekao je za Tanjug Vladan Jeremić, predsednik GO Zvezdara.

"Predviđeno je u ovoj prvoj fazi da se gasifikuje negde oko 4.000 domaćinstava na teritoriji Zvezdare. Predviđena je gasifikacija na teritorijama Mesne zajednice Severni bulevar, potez oko Zvezdarske šume, zatim u Malom Mokrom Lugu, Velikom Mokrom Lugu, Zelenom brdu i Mesnoj zajednici Stari Mirijevo", rekao je Jeremić.

Kako je naveo, ukupno će biti izgrađena 134 kilometara gasovodne mreže i cela vrednost posla je negde oko 13 miliona evra.

"Ovo je jako značajno za poboljšanje kvaliteta života naše opštine, jer više neće biti grejanja na drva i ugalj. Gas je i u ekološkom smislu najčistiji energent, a u finansijskom ispostavilo se da će troškovi biti neuporedivno niži, nego što je to slučaj sa strujom", rekao je Jeremić.

"Mi smo u stalnoj komunikaciji sa izvođačem radova, ali i sa ostalim službama i institucijama, tu pre svega mislim na Elektrodistribuciju, Telekom. Predviđen je rok od 18 meseci za završetak radova", kahzao je on.

"Krenulo se sa Severnog bulevara, ali će ekipe narednih dana biti i na svim ostalim lokacijama. Kako koja faza bude završena, biće i priključenje na gasovodno mrežu. S obzirom na to da je već druga polovina oktobra, ideja je da za narednu grejnu sezonu sva ova domaćinstva bude priključena", rekao je Jeremić.

Kaže da je ovih dana omogućeno da u prostorijama Informativnog centra u Malom Mokrom Lugu potpisivanje predugovora, a radi se o svim onim domaćinstvima koja su izrazili želu da se gasifikuju, da time uđu i u zvaničnu realizaciju posla.

"Pored takse koja se plaća oko 6.000 dinara, priključenje na gasovodnu mrežu je 620 evra, biće omogućeno da se plati u 36 mesečnih rata, što je vrlo povoljno i otuda i veliko interesovanje", rekao je Jeremić.