29. novembar 2023 13:40

Penzionerima u Domu Bežanijska kosa uručene Penzionerske kartice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Penzionerima u Domu Bežanijska kosa uručene Penzionerske kartice

Foto: Shutterstock.com/oneinchpunch, ilustracija

BEOGRAD - Za oko 250 penzionera smeštenih u Dom Bežanijska kosa, danas su u prostorijama doma uručene Penzionerske kartice.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović, istakao je da je cilj raspodele u domu da se najstarijima pomogne da ne bi morali da po kartice dolaze na šaltere Fonda PIO.

"Došli smo ovde i da od njih čujemo kakva im je još pomoć potrebna. Sutra ćemo isplatiti po 20.000 dinara pomoći, od januara sleduje povišica od 14,8 odsto, a ova kartica je još jedan vid brige države o penzionerima", rekao je Ognjenović novinarima.

Dodao je da se radi na tome da se animira što veći broj partnera kako bi dali popuste koji idu uz karticu.

Prema njegovim rečima, do sada je raspodeljeno više od 600.000 kartica, a realno je očekivati da se raspodela završi do kraja godine.

"Raspodela ide dobro. Imali smo mali zastoj zbog štrajka u poštama, ali je sada raspodela nastavljena", rekao je Ognjenović.

Direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević je izneo podatak da ovaj centar brine o skoro 13.000 korisnika i da se zajedno sa Fondom PIO trudi da im olakša život.

"Osim ovog, najvećeg doma, kapaciteta 600 mesta, imamo još tri doma, jedan na Voždovcu i dva na Karaburmi. I za njihove stanare ćemo, kako kartice budu izrađene, organizovati raspodele", rekao je Dimitrijević.

Penzioneri su izrazili zadovoljstvo zbog dobijanja kartica, a jedan od njih, Branko Maričić, istakao je da se to zadovoljstvo ogleda u više stvari.

"Jedno je što kartice omogućavaju materijalne benefite, a drugo, čini mi se još veće, što pokazuju da neko misli o nama, da nismo sami i da imamo podršku", rekao je on.

Dodao je da je lep i osećaj da se zna da nam je ekonomija u dobrom stanju i da može da se pomaže penzionerima.

Momir Pejčinović je naveo da će njemu kao osobi sa invaliditetom Penzionerska kartica biti od velike pomoći, najviše pri nabavci lekova i ortopedskih pomagala.

Da će im Penzionerske kartice posebno značiti pri kupovini lekova rekla je i penzionerka Slobodanka Milošević i istakla da svaki dinar i svaka pomoć najstarijima puno znače.

"Ovde sam godinu i po i mogu da kažem da sam zadovoljna i smeštajem i brigom o nama", rekla je ona.