20. decembar 2023 12:18

Šoštarić: Na skoro svih 30 mernih stanica vazduh u Beogradu zagađen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šoštarić: Na skoro svih 30 mernih stanica vazduh u Beogradu zagađen

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Situacija u Beogradu je takva da je na skoro svih 30 mernih stanica vazduh zagađen ili jako zagađen, izjavio je danas načelnik Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Andrej Šoštarić.

On je za Tanjug dodao da je frekvencija koncentracije zagađujućih materija u vazduhu veoma intenzivna, zbog čega se na stranici Beoeko na svakih sat vremena ažuriraju podaci.

"Velike su fluktuacije, ali je (vazduh) uglavnom zagađen ili jako zagađen tako da se sada trenutno nalazimo u jednoj epizodi zagađenja koja traje već dva, tri dana, a to je pre svega zato što su meteorološki uslovi takvi da pogoduju zadržavanju zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere", naveo je on.

Šoštarić kaže da će ova epizoda zagađenja vazduha potrajati još nekoliko dana zbog čega bi, napominje on, građani trebalo redovno da se informišu, da prilagode svoje ponašanje, izbegavaju da borave napolju kako bi na taj način preventivno delovali na svoje zdravlje.

Prema njegovim rečima, podaci sa portala Beoeko i Air visual se u potpunosti podudaraju, jedina razlika je u tome kako se kategorišu kategorije vazduha jer, kako je objasnio, indeks koji koristi Beoeko prepoznaje pet kategorija zagađenog vazduha, dok indeks kvaliteta vazduha koji koristi sajt Air visual prepoznaje šest.

"Sajt Air visual takođe koristi podatke koje mi emitujemo, i kada mi izmerimo 50 mikrograma po metru kubnom i kada Air visual preuzme taj podatak, ono što se razlikuje jeste način obrade podatka. Mi imamo 30 stanica sa po šest parametra, mi na svakih sat vremena dobijamo 180 podataka i iz toga moramo da napravimo pojednostavljenje i informaciju. Ta informacija je indeks kvaliteta vazduha", objasnio je on.

Šoštarić kaže da je razlika zapravo u tome kako se podatak pretvara u informaciju, jer su podaci jedinstveni, i ističe da Gradski zavoda za javno zdravlje vrši ispitivanje kvaliteta vazdiha akreditovanim metodama koje su u potpunosti usklađene sa metodama koje se koriste u EU.

Napominje da su od zagađenja vazduha najugroženije osetljive grupe, deca, stariji ljudi i hronični bolesnici .