15. april 2024 09:30

Vanja Vukić: Grejna sezona zvanično se završava danas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vanja Vukić: Grejna sezona zvanično se završava danas

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Grejna sezona zvanično se završava danas, a u periodu od 16. aprila do 3. maja objekti će biti zagrevani danima za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni Celzijusa ili nižu.

Direktor JKP “Beogradske elektrane” Vanja Vukić izjavio je za Tanjug da, u slučaju da i posle 3. maja prognozirana srednja dnevna temperature bude 12 stepeni Celzijusa ili niža, rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove energetike može da naloži obezbeđivanje snabdevanja toplotnom energijom objekata i u tim danima, ukoliko postoje tehnički i tehnološki uslovi.

“Nakon što prestanemo da isporučujemo toplotnu enegiju, toplotni izvori, toplovodna mreža i toplotne predajne stanice prelaze u režim remonata i priprema za narednu grejnu sezonu. Očekuje nas veliki posao tokom leta kako bismo što bolje dočekali sledeću grejnu sezonu”, rekao je Vukić.

Naveo je da, pored redovnog remonta, sledi i realizacija investicionih projekata.

"Izdvajamo rekonstukciju i modernizaciju toplane „Cerak“. Tamo već uveliko traju građevinski radovi. Nakon završetka radova, postrojenja će biti energetski efikasnija i biće smanjena emisija ugljen dioksida. Mere koje preduzimamo u cilju smanjenja gubitaka energije i energetske efikasnosti su pre svega zamena fosilnih energenata obnovljivim izvorima energije”, rekao je Vukić.

Prema njegovim rečima, Rudarsko-geološkom fakultetu je poverena izrada naučne studije o mogućnosti korišćenja geotermalne energije iz dubokih bušotina u sistemu daljinskog grejanja grada Beograda.

"Studijom je potvrđeno da postoji mogućnost eksploatacije geotermalne energije na tri najperspektivnije lokacije toplana i kotlarnica sistema „Beogradskih elektrana”, u toplanama Batajnica, Borča i Dunav”, rekao je Vukić.

Plan je da u toku ove godine budu uložena sredstva u sledeću fazu istraživanja i izgradnju istražne bušotine koja bi trebalo da potvrdi predviđene parametre geotermalnih kapaciteta u toplani Batajnica.

"Naša oćekivanja su da bi već početkom grejne sezone 2025/26. bilo moguće korišćenje geotermalne energije za potrebe grejanja potrošača koji se snabdevaju iz toplane Batajnica", naveo je Vukić.

“Posebno sam ponosam što ćemo prvi put na ovim prostorima izgraditi postrojenje koje će pored toplotne i električne energije proizvoditi i rashladnu energiju. Toplana će se prostirati na oko pet hektara. U okviru tog prostora biće izgrađeno 29 objekata", rekao je Vukić.

Naveo je da će uskoro biti raspisan tender za izvođenje radova na izgradnji.

"Imajući u vidu činjenicu da će lokacija za ovo postrojenje biti udaljena oko 1,1 kilometar od toplovoda koji će biti izgrađen od TENT-a u Obrenovcu do toplane „Novi Beograd“, razmatra se mogućnost da se ona naknadno priključi na taj sistem”, naveo je Vukić.