22. maj 2024 16:20

Aleksandar Šapić: Gradnja ambulanti važna, one rasterećuju naš zdravstveni sistem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Šapić: Gradnja ambulanti važna, one rasterećuju naš zdravstveni sistem

Foto: TANJUG/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

BEOGRAD  -

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas rekonstruisanu zdravstvenu ambulantu u Mesnoj zajednici Kovačevac u Mladenovcu i tom prilikom poručio da su takve ambulante najbolje rešenje za rasterećivanje zdravstvenih ustanova kao što su Domovi zdravlja.

"Zato mislim da je ova ambulanta važna i zaista odlična. Gledaćemo i da pomognemo u opremanju, da što više zdravstvenih usluga može da pruži svim Mladenovčanima i svima koji žive u mladenovačkoj opštini", izjavio je Šapić.

Podsetio je da je na teritoriji opštine Mladenovac, pored ambulante u Kovačevcu, urađena i ambulanta u Jagnjilu, kao i da se trenutno rade još dve ambulante, u Rabrovcu i u Koraćici, pa će Mladenovac dobiti četiri urađene ambulante.

"Uradićemo sve četiri, zato što su ambulante izuzetno važne, jer ta vrsta primarne zdravstvene zaštite je stvar koja vam čuva zdravlje. Ja sam više pristalica većeg broja ambulanti, koje će biti dobro opremljene, nego jednog doma zdravlja, jer ambulanta vam je u kraju, nju možete da posetite, naročito za one dnevne stvari koje su vam neophodne, a dom zdravlja se obično nalazi negde dalje. Mi moramo da pokušamo da rasteretimo naše zdravstvene ustanove", naveo je Šapić.

Podsetio je da Mladenovac ima višedecenijski problem sa snabdevanjem vodom i naveo je da je pokrenut projekat vodovoda Makiš-Mladenovac, koji će uskoro biti završen

"Očekujem da vrlo brzo dođe do te račve, gde će ići jedan (krak) za Grocku, jedan ka Mladenovcu, i da uđemo u tu poslednju fazu, a to je konačno rešavanje pitanja vode za čitavu mladenovačku opštinu", rekao je Šapić.

Naveo je da je sa predstavnicima opštine Mladenovac razgovarao i o projektu pijace, koji se pe njegovim rečima iskomplikovao zbog imovinskih odnosa i poručio je da grad od tog projekta ne odustaje i da će mladenovačka pijaca biti uređena onako "kako dolikuje".

Govoreći o ostalim projektima u Mladenovcu, poput izgradnje sportskog centra i vrtića, Šapić je rekao da je za takve projekte važno dobiti "normalan" mandat od četiri godine i dodao da se nada da će nakon lokalnih izbora 2. juna biti ubrzo formirana gradska vlast, kako bi se što pre nastavilo sa projektima.

Poručio je da će Grad nastaviti da pomaže opštinu Mladenovac.

Ukoliko bude u prilici da vodi Beograd naredne četiri godine, Šapić je najavio da će svaka stanica na teritoriji Grada izgledati kao one u centru Beograda, odnosno da će sva stajališta imati informativne table i nadstrešnice, jer kako kaže, grad Beograd ne deli ljude po tome koliko daleko od centra grada žive.

Šapić je obišao i vrtić u izgradnji u naselju Bataševo i rekao da će ova predškolska ustanova biti gotova u toku leta, saopštio je gradski sekretarijat za informisanje. 

"Prema prvobitnom planu trebalo je da u ovom objektu boravi 110 mališana, ali dobio sam informacije da će moći da se upiše 140 dece. Verujem da neće biti nikakvih problema i da će u septembru ova ustanova primiti prvu decu. Lokacija i prostor su dobri i stvarno je pravo zadovoljstvo živeti ovde", rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, paralelno se završava adaptacija vrtića u  Jagnjilu koji je finansirala opština Mladenovac, a Grad Beograd i nadležno ministarstvo pomažu opremanje.

On je izrazio nadu da će sve biti spremno za sledeću predškolsku godinu.

"Dogradnja i rekonstrukcija Gimnazije ide svojim tokom i tu nema problema, a spremamo i projekat rekonstrukcije fiskulturne sale koja se nalazi pored gimnazije. Svi projekti u Mladenovcu napreduju svojim tokom i pored problema koje je stvorilo privremeno finansiranje Grada, ni od jedne stvari nismo odustali", poručio je Šapić.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić je zahvalio gradu Beogradu na podršci i podsetio da se, pored četiri ambulante koje se rade, gradi i deset novih dečjih igrališta, devet projekata vodovoda i kanalizacije u vrednosti od 70 miliona dinara.

Zahvalio se na podršci Gradu kada je reč o rekonstrukciji 24 krovova zgrada i više od 150 ulaza zgrada.

Dodao je da je Grad i u 2024. godini, iako raspolaže sa privremenim budžetom, nastavio sa podrškom opštini Mladenovac, te je naveo da će 10 kilometara seoskih puteva biti posuto kamenom, da će mesne zajednice Vlaška, Markovac i Dubona dobiti dečja igrališta.

Podsetio je da je u izgradnju vrtić u MZ Bataševo za 110 korisnika i da je u planu da se u narednoj godini počne sa projektovanjem i izgradnjom još jednog vrtića.

"Grad Beograd dovoljno misli na opštnu Mladenovac, nadamo se da će tako biti u budućnosti", zaključio je Glišić.

Direktor Doma zdravlja Mladenovac Vitomir Isailović se zahvalio svima koji su, kako je rekao, uvideli potrebu za ulaganjem u zdravstvene ustanove u prigradskim područjima i naveo da su rekonstrukcijom ambulante u Kovačevcu stvoreni uslovi za unapređenje rada zaposlenih.

"Uveren sam da ćemo ovom rekonstrukcijom poboljšati zdravstvenu zaštitu i kvalitet života svih stanovnika koji žive na ovoj teritoriji. Glavni cilj je da svi stanovnici opštine Maldenovac, bez obzira gde žive, imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Jedan od koraka ka tome je upravo izgradnja ove ambulante", poručio je Isailović.