27. maj 2024 09:43

U Beogradu se danas i sutra sprovodi akcija suzbijanja krpelja

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu se danas i sutra sprovodi akcija suzbijanja krpelja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ekipe JKP "Gradska čistoća", Sektor ekologije i unapređenja životne sredine danas i sutra će sprovoditi akciju mere kontrole i smanjenja populacije krpelja na javnim površinama na teritoriji grada Beograda od 10 do 14 časova. 

Ivana Đurić Maslovara, dr veterinarske medicine Sektora ekologije i unapređenje životne sredine JKP "Gradska čistoća" izjavila je za Tanjug da će Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" danas i sutra sprovesti jednu od najopsežnijih akcija suzbijanja krpelja na javnim zelenim površinama na teritoriji Beograda. 

"Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom, kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova", rekla je Đurić Maslovara. 

Navela je da se u našim krajevima aktivnost krpelja javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni, a da za vreme visokih, letnjih, kao i niskih, zimskih temperatura aktivnost krpelja opada. 

"Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, upisan je u privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah", rekla je Đurić Maslovara. 

Ona je apelovala na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana. 

Akcija će obuhvatiti javne zelene površine, kao što su Košutnjak, Pionirski grad, Ada Ciganlija, park Banovo brdo, park Bele vode, Lipovačka šuma, Miljakovačka šuma, Skojevsko naselje, Filmski grad, Hajd park, Topčider, Zvezdarska šuma i Mirijevski venac, Blokovi 45-70, Galovica, Avala, izletničke površine, SP "Jajinci", Banjica, Stepin gaj, Šumice, SC "Surčin", Bojčinska šuma, Barajevo, Kalemegdan, Makiška strana Ade, kolonija Kosmaj, Sopot, Trešnja, Šuplja stena, Lazarevac i Očage.