24. mart 2023 11:02

UNDP organizuje konkurs za lokalne samouprave radi boljeg upravljanja biootpadom

Izvor: TANJUG

podeli vest

UNDP organizuje konkurs za lokalne samouprave radi boljeg upravljanja biootpadom

Foto: Shutterstock.com/Marina Lohrbach, ilustracija

BEOGRAD - Kako bi doprineo efikasnom upravljanju otpadom u cilju sprovođenja Zelene agende u Srbiji, program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom finansija Slovačke i Nemačkom razvojnom bankom (KfW), organizuje konkurs kako bi podstakli lokalne samouprave da bolje upravljaju biootpadom kao obnovljivim izvorima energije.

Kako je navedeno u saopštenju UNDP-a, tehnologija kojom se biorazgradivi otpad, na primer organski otpad iz domaćinstava, poljoprivrede, parkova i bašti, pretvara u biogas jedno je od ekološki najprihvatljivijih rešenja za njegovu preradu.

UNDP će izraditi studiju kako bi se utvrdio potencijal biootpada raspoloživog na njihovoj teritoriji i dao preporuke za investicije u preradu biootpada radi proizvodnje biogasa i komposta za najmanje tri lokalne samouprave izabrane putem ovog konkursa.

Sve lokalne samouprave koje budu žele da se prijave, mogu da to da urade na sajtu zelene agende (https://zelena-agenda.euzatebe.rs/rs/konkursi) do 25. maja, navodi se u saopštenju.

Ovakvom incijativom smatraju da bi se podstakao cilj ka sprovođenju Zelene agende u Srbiji, budući da će proizvodnja komposta i biogasa iz biootpada doprineti smanjenju organskog otpada i emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i kreiranju novih radnih mesta, posebno u ruralnim područjima.

Ovaj poziv je objavljen u okviru projekta ,,Potencijal proizvodnje biogasa iz biootpada u urbanim i prigradskim regionima'', koji uz podršku Republike Slovačke i KfW, sprovodi UNDP.