25. jul 2023 12:48

Počelo uklanjanje divljih deponija u Kladovu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počelo uklanjanje divljih deponija u Kladovu

Foto: Shutterstock.com/Roman Mikhailiuk, ilustracija

KLADOVO - Akcija "Prevencija nelegalnog odlaganja otpada i njegovo uklanjanje u opštini Kladovo" počela je danas sa ciljem da se ukloni 21 divlja deponija, ukupne površine od 4.025 kvadratnih metara, sa 21.500 kubika otpada.

Akcija se realizuje u okviru sprovođenja Ugovora lokalne samouprave sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, za projekte uklanjanja nelegalno odlaganog otpada i divljih deponija, navodi se u saopštenju Opštine Kladovo dostavljenog Tanjugu.

Za Projekat čišćenja divljih deponija i sprečavanje nastanka novih u opštini Kladovo sredstva u iznosu 3,2 miliona dinara je obezbedilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a učešće Opštine je 810.600 dinara.

U opštini Kladovo, koja je jedna od ukupno 30 lokalnih samouprava koje su dobile sredstva po ovom Konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine, biće očišćene deponije koje se nalaze u neposrednom okruženju samog jezgra opštine Kladovo, kao i u naseljima Kladušnica, Davidovac, Kostol, Velika Vrbica, Korbovo i na još 16 lokacija na periferiji same opštine.

"I pored svih napora lokalne samouprave u cilju sprečavanja nelegalnog odlaganja otpada i učestalih akcija čišćenja ovakvih lokacija koje redovno sprovodi JP Komunalac, i dalje ima lokacija na kojima se smećenelegalno odlaže, i to u kontinuitetu, a ima i novih, uglavnom pored puteva i vodotokova", istakao je predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić, uz uverenje da će i ovaj projekat doprineti da se pojedini građani odgovornije ponašaju i smeće odlažu na mesta koja supredviđena za te namene.

Na uređenim i očišćenim lokacijama, u cilju bolje zaštite i prevencije nastanka divljih deponija,odnosno očuvanja prirode, lokalna samouprava postaviće kamere koje je obezbedilo Ministarstvo zaštite životne sredine.