16. februar 2023 16:51

Lufthanza zbog štrajkova otkazuje najmanje 1.200 letova planiranih za petak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lufthanza zbog štrajkova otkazuje najmanje 1.200 letova planiranih za petak

Foto: AP Photo/Michael Probst, file/Michael Probst

FRANKFURT - Avio-kompanija Lufthanza saopštila je danas da će otkazati najmanje 1,200 letova planiranih za petak zbog štrajkova na svojim glavnim čvorištima za poletanje, odnosno aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

Kako prenosi Blumberg, štrajkovi, zajedno sa incidentom povezanim sa IT sketorom koji je doveo do prizemljenja Lufthanzinih aviona ove srede, predstavljaju poslednji u nizu problema za tu avio-kompaniju.

Portparolka Lufthanze Verdija Kristin Bel izjavila je da će kompanija obustaviti letove zbog jednodnevnog napuštanja zemaljske posade na dva najveća nemačka aerodroma.

''Zaposleni zajednički vrše pritisak na poslodavce, jer tokom prethodnih pregovora nisu postignuti rezultati'', rekla je ona.

Blumberg navodi da štrajkovi potencijalno mogu da zakomplikuju putne planove za učesnike predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije.

Ponovljena obustava letova usledila je nakon slučajnog presecanja telekomunikacionih kablova u sredu, što je dovelo do prizemljenja Lufthanzine flote tokom većeg dela dana, a sutrašnji štrajk je poslednji u nizu prekida rada jer zaposleni traže bolje uslove rada zbog rastućih troškova života, navodi agencija.