24. mart 2023 11:26

Startit: Dodeljene nagrade najboljim mentorima u IT industriji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Startit: Dodeljene nagrade najboljim mentorima u IT industriji

Foto: Shutterstock.com/everything possible, ilustracija

BEOGRAD - Na "Danu IT zajednice" u Beogradu dodeljene su nagrade najboljim mentorima iz IT industrije, a dobitnici su preduzetnici Jovana Tomić, Anđelka Ducić i Miloš Milić koji su u prethodnoj godini donirali najviše sati za pomaganje početnicima u startap preduzetništvu u Srbiji.

Nagrade su dodeljene u okviru projekta „Preduzmi ideju” koji, uz podršku USAID-a, sprovodi Inicijativa „Digitalna Srbija” zajedno sa konzorcijumom čiji je član i Startit, navodi se u saopštenju Startita.

Ovogodišnji dobitnici nagrada pored višegodišnjeg iskustva rada u IT industriji imaju i svoje preduzetničke poduhvate, što je činilo da ih predstavnici nove generacije srpskih startap preduzetnika najčešće biraju kao svoje mentore.

"Glavna nagrada mi je kontakt sa zanimljivim sadašnjim i budućim preduzetnicima. Zbog saradnje sa njima sam i ja bogatija za nova iskustva i drugačije priče i perspektive i to je ono što nosim iz učestvovanja na ovom mentorskom programu", istakla je Jovana Tomić, osnivačica tri biznisa: Comms Coach, OBRT i Krîvā.

Besplatno mentorstvo je dostupno svim startap preduzetnicima koji se prijave za podršku putem platforme koja je razvijena u sklopu projekta Preduzmi ideju, kao i svim pojedincima i timovima koji prolaze kroz Startitov Program ideacije, koji ima za cilj da pomogne preduzetnicima u ranoj fazi da svoju ideju što bolje usklade sa potrebama tržišta.

„Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo da budem deo ove inicijative. U našoj zemlji postoji toliko sjajnih, kreativnih ljudi koji imaju želju da naprave nešto novo, pokrenu svoje startape i daju inovativni odgovor na neki problem koji su uočili i upravo ovakvi programi daju tim ljudima vetar u leđa i pružaju im podršku iskusnih profesionalaca u momentu kad im je najpotrebnija", izjavila je Anđelka Ducić, osnivačica kompanije Symbiotica.

U prošloj godini je u sklopu Startitovih programa više od 100 pojedinaca dobilo mentorsku podršku za rad na svojoj ideji.

Jedan od dobitnika nagrade i osnivač startapa Farmia Miloš Milić rekao je da je zadovoljstvo i privilegija raditi sa mladim i inovativnim ljudima, koji žele da promene svet i dodao da mladim preduzetnicima je pomoć ključna pogotovo u početku kada su još uvek u fazi traženja.

"Kroz deljenje iskustva, izazivanje poslovnog modela i deljenja kontakata pokušavamo da usmerimo preduzetnike u pravom smeru i povećamo im šansu za uspehom", rekao je Milić.

Mreža mentora okupljena oko Startita trenutno broji više od 100 profesionalaca i preduzetnika koji doniraju svoje vreme sa ciljem da pomognu manje iskusnim kolegama iz IT industrije i biznisa da unaprede svoje karijere i svoje poslovanje.

„Jedan od ključnih faktora koji su uticali na to da Silicijumska dolina postane svetski centar inovacija i startapa je jedinstvena kultura davanja i deljenja znanja.Želimo da u našem ekosistemu što više podstaknemo stvaranje sličnih konekcija, a činjenica da je više od 100 profesionalaca iz Srbije odlučilo da donira svoje vreme kroz deljenje znanja i mentorisanje je pokazatelj da smo na veoma dobrom putu", istakla je direktorka preduzetničkih programa u Startitu i projektna menadžerka za preduzetništvo na projektu „Preduzmi ideju" Nevenka Rangelov.

Mreža mentora okupljena oko Startita trenutno broji više od 100 profesionalaca i preduzetnika koji doniraju svoje vreme sa ciljem da pomognu manje iskusnim kolegama iz IT industrije i biznisa da unaprede svoje karijere i svoje poslovanje.