30. januar 2024 14:16

Kompanija Delta Holding u 2023. godini ostvarila je rekordni prihod od 860 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kompanija Delta Holding u 2023. godini ostvarila je rekordni prihod od 860 miliona evra

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Kompanija Delta Holding ostvarila je tokom 2023. godine rekordne poslovne rezultate, a prihodi prodaje su dostigli 860 miliona evra, što je za 12 odsto više nego u 2022, izjavila je danas izvršna direktorka i viša potpredsednica za finansije i ekonomiju Delta Holdinga Milka Vojvodić.

Ona je, na predstavljanju rezultata poslovanja za 2023. i planova za 2024. godinu, poručila da je za Delta Holding od posebne važnosti EBITDA (operativni profit pre oporezivanja), koja za 2023. iznosi 88 miliona evra i za 18 odsto je veća nego 2022. godine, kao i da je u budžet Srbije uplaćeno 180 miliona evra.

Istakla je da planirani projekti za 2024. iznose više od milijardu evra, što je rast od 25 odsto.

Vojvodić je na skupu u Sava centru istakla da je kompanija Delta Holding u taj objekat uložila 118 miliona evra, a da je rekonstrukcija trajala nepune tri godine. 

"Danas imamo jedan moderan, kongresno-kulturno-poslovni centar, jedan od najvećih u jugoistočnoj Evropi", rekla je ona.

Događaju je prisustvovao i predsednik kompanije Miroslav Mišković.

Generalna direktorka Delta Real Estate Angelina Nekić je najavila rekonstrukciju "Plave sale" Sava Centra, koja će imati 4.000 mesta. 

"Veliki deo investicija je uložen kako bismo imali najsavremeniji audiovizuelni doživljaj u sali. Svečano otvaranje sale planirano je za septembar ove godine", navela je ona.

Istakla je da kompanija u tekućoj godini nastavlja sa investicijama. 

"U naredne tri godine krećemo sa tri monumentalna projekta vredna 800 miliona evra. Jedan projekat je u Novom Sadu, a dva su u Beogradu. Poslovni centar u Novom Sadu će imati  40.000 kvadratnih metara. Imamo ambiciju da Novom Sadu dodelimo nešto što mu je falilo, nešto što je nedostajalo u ponudi, a to je jedan moderan i organizovan poslovni centar. Imamo ambiciju da to bude jedna od najzelenijih zgrada koje je Delta gradila i koje je, verovatno, Srbija videla. Pored solarne elektrane od 1,3 megavata, centar će imati i geotermalne pumpe i mnogo savremene tehnologije", istakla je ona

Rekla je da će se projekat u Beogradu pod nazivom "Delta land" nalaziti na centralnoj lokaciji i predstavljatati kombinovan projekat stanovanja, poslovanja i prodaje, da će biti izgrađeno 300.000 kvadrata, a da vrednost insvesticije iznosi više od 450 miliona evra.

Pojedini objekti ovog projekta u Beogradu su kulturno dobro, navela je ona i dodala da predstavljaju zaostavštinu čuvenog arhitekte i gradonačelnika Beograda Miloša Savčića.

Dodala je da je planirana izgradnja objekta na Novom Beogradu, koji će se prostirati na 100.000 kvadrata, kao i da je vrednost investicije veća od 250 miliona evra.

Generalni direktor hotela Andrej Sovrović naglasio je da zaposleni u Delta Holdingu predstavljaju srž poslovanja.
Ljubljanski hotel Interkontinental ostao je, prema njegovim rečima, najbolji hotel glavnog grada Slovenije i zabeležio je najbolju godinu poslovanja od osnivanja.

"Naš mali gradski hotel Indigo se još više pozicionirao na sceni centralnih gradskih hotela. Jedan od simbola naše kompanije hotel Crown Plaza koji je na izmaku 10 godina od početka poslovanja ostvario je rekordnu godinu po svim parametrima. Sredinom 2023. dodali smo našem portfoliju i hotel Radisson Collection za koji duboko verujemo da će dobiti status zvezde na holelskoj sceni Beograda", rekao je Sovrović.

Generalni direktor Delta Agrara Luka Popović je rekao da su u prethodnoj godini započeli investicioni ciklus koji će biti nastavljen u 2024.

"Naredne godine planiramo da investiramo preko 30 miliona evra u tehnologiju i opremu koja će predstavljati osnovu za snažni razvoj", rekao je on.

Popović je naglasio da je Delta Agrar započeo proces digitalizacije i da je mapirano više od 90 odsto površina.

"Smatramo da ćemo u narednom periodu imati kompletno digitalizovana polja i da će naša proizvodnja biti ne samo varijabilna setva i đubrenje, već da ćemo raditi berbu jabuka sa robotima", naglasio je on.

Podsetio je, da, kada je u pitanju voćarstvo, Delta Agrar predstavlja apsolutnog lidera na tom polju i da u proizvodnji trešanja vide veliki potencijal za izvoz, a da je u proizvodnji jabuka ova kompanija lider u proizvodnji.

Generalna direktorka Delta Auta Aleksandra Đurđević rekla je da je ta grupa eksluzivni uvoznik brendova BMW, Mini, Honda, KTM i Maserati.

"U prethodnoj godini smo prodali 3.835 vozila što predstavlja rast od 28 odsto u odnosu na 2022. Tržište je prvi put nakon pandemije Kovid doživelo oporavak. Zapažen je zaokret kupaca ka premium i luxury vozilima, pre svega BMW-a, a čak 40 odsto prodatih vozila skuplje je od 100.000 evra", navela je ona.

Takođe, dodala je da su u toku prošle godine prodata 32 vozila proizvođača Maserati.

Generalni direktor Delta DMD Lazar Petrović rekao je da je ta kompanija jedan od vodećih distributera u regionu i da je ostvarila rast na tržištu Srbije od 24 odsto, a u Crnoj Gori od 15 procenata tokom 2023. godine.

Na događaju je posebno pomenuta platforma Ananas koja je u svojoj drugoj godini poslovanja zabeležila veliki rast, a podatak da je na 94 odsto poštanskih brojeva isporučeno dva ili više paketa to i potvrđuje, rečeno je na konferenciji.

Kompanija Delta Holding osnovana je 1991. godine, a zapošljava oko 4.000 ljudi. 

Kompanije članice Delta Holdinga bave se poljoprivrednom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, prodajom automobila, distribucijom robe široke potrošnje, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.