30. mart 2023 13:01

Alenka Bratušek: Razvoj železničke infrastrukture prioritet slovenačke vlade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Alenka Bratušek: Razvoj železničke infrastrukture prioritet slovenačke vlade

Foto: Shutterstock.com/Denis Belitsky, ilustracija

LJUBLJANA - Slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek izjavila je danas da je razvoj javne železničke infrastrukture jedan od prioriteta aktuelne vlasti, kao i da će ove godine za održavanje i izgradnju železničkih pruga biti izdvojeno 423 miliona evra.

Ona je to rekla na slovenačko-hrvatskom poslovnom forumu o javnim ulaganjima u građevinarstvo, gde je hrvatsku stranu, u iščekivanju turističke sezone i gužvi u saobraćaju, posebno zanimalo kada će biti izgrađena nedostajuća deonica autoputa Postojna-Jelšane, koja bi trebalo da poveže Primorsku magistralu sa Hrvatskom.

"Ova putna veza je neophodna, tako da je to u planu", rekla je Bratušek, prenosi TV Slovenija.

"Javna železnička infrastruktura je ona kojoj apsolutno moramo dati prioritet i zato je apsolutni prioritet naše vlade. To se odražava i na budžetske stavke. Direkcija za infrastrukturu ove godine ima na raspolaganju 342 miliona evra za održavanje i izgradnju republičkih puteva, a 423 miliona evra za ulaganja u železničku infrastrukturu. Sve više se povećavaju i ulaganja u biciklističke veze, za šta smo izdvojili 100 miliona evra ove godine", rekla je Bratušek.

Prema njenim rečima, moraće da se nađe kompromis između ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu i mera za održivu mobilnost.

"Dodajte ovome i rezultate studije železničkih pruga, koji govore da se njihovom izgradnjom broj vozila na putevima smanjuje za manje od pet odsto", rekla je Bratušek.