13. februar 2023 13:03

Brnabić: Deo aranžmana sa MMF iskoristićemo za energetiku, deo za stabilnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Deo aranžmana sa MMF iskoristićemo za energetiku, deo za stabilnost

Foto: Tanjug video

DUBAI - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija potpisala stend-baj aranžman sa MMF-om vredan 2,4 milijarde evra, koji će jednim delom biti iskorišten za energetiku, a delom za stabilnost.

Ona je novinarima u Dubaiju rekla da se saradnja sa MMF-om nastavlja i po pitanju reformi javnih preduzeća i u javnom sektoru, što će, kako je istakla, biti deo rasta Srbije.

 

"Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva najavila je da će ova godina biti teža od 2022., ali da je Srbija tokom pandemije pokazala otpornost i uspela da zadrži stabilnost. Preživela je vaša privreda i nastavila da se bori, rekla je ona. Zato nam je važan ovaj aranžman", rekla je Brnabić.

Zajednički stav Srbije i zapadnih partnera da ZSO mora biti osnovana

Brnabić je izjavilada je Srbija uvek spremna za dijalog i da će uvek biti tu da razgovara sa Prištinom, ali da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana i da je to ovoga puta zajednički stav Srbije i zapadnih partnera, pre svega i EU i SAD.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištino i kada će se to desiti, premijerka je u Dubaiju, gde učestvuje na Svetskom samitu vlada, rekla da je Srbija je pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića pokazala koliko je spremna za dijalog, koliko je tolerantna i fleksibilna da bi održala stabilnost.

 

"U ovom trenutku na stolu je ZSO. Zaista je došlo krajnje vreme, a bilo je možda i pre pet godina, za implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje ZSO, a u aprilu će biti 10 godina. Ovaj put želim da se zahvalim našim partnerima na Zapadu zato što insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji smo potpisali 2013. i 2015. godine, i kao što smo razgovarali krajem 2022. godine. Čini se da smo ovog puta na istom stanovištu", rekla je Brnabić.

Nadamo se da ćemo tokom 2023. završiti pregovore o slobodnoj trgovini sa UAE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Dubaiju da se nada da će tokom ove godine biti završeni pregovori sa UAE o sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabić je novinarima rekla da je za nju velika čast što se sastala sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom i prenela da su razgovarali o probudbljivanju saradnje Srbije i UAE i da je on zamolio da prenese velike pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.

 

"Nadamo se da ćemo tokom 2023. završiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trogini između Srbije i UAE, što bi za nas bilo veoma značajno. Podelio je sa mnom informaciju da je svaka zemlja sa kojom su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini nakon potpisivanja sporazuma", rekla je Brnabić.

Vlada Srbije u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih vlada

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih, da je srpska vlada jedna od vodećih po pitanju primene veštačke inteligencije.

"Mi ovde na ovom svetskom sajmu vlada prikazani kao jedna od najinovativnijih vlada sa našim rešenjem za super kompjuter odnosno sa našom primenom superkompjutera u veštačkoj inteligenciji. Bilo je ukupno 1084 prijava za nagrade, a mi smo izabrani kao jedno od devet najinovativnijih rešenja od tih 1084", rekla je Brnabić.

 

Ističe da je Vlada Srbije jedna od retkih vlada na svetu koja superkompjuter dala besplatno na korišćenje naučno tehnološkim parkovima, fakultetima i nauučnim institutima.