2. mart 2023 18:23

Edin Đerlek: Potrebno je raditi na unapređenju regionalnog potencijala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edin Đerlek: Potrebno je raditi na unapređenju regionalnog potencijala

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

POŽAREVAC - Potrebno je raditi na unapređenju regionalnih potencijala kako bismo obezbedili ravnomerni regionalni razvoj, kao i da podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima bude sigurna budućnost za mlade ljude koji žele da ostanu na svojim imanjima i uspešno se bave poljoprivredom, izjavio je danas ministar u Vladi Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj, Edin Đerlek.

Đerlek je, prilikom obilaska Požarevca i Regionalne razvojne agencije "Braničevo-Podunavlje", istakao da je država opredeljena za jačanje poljoprivrednih kapaciteta svih regiona, kroz dodelu podsticaja za podršku nedovoljno razvijenim oblastima poljoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti gazdinstava.

 

Kako je rekao, kroz intenzivnu saradnju, resorni kabinet će pružiti svu moguću podršku malim poljoprivrednim proizvođačima i domaćinstvima čiji uspeh je ključan za promenu demografske slike regiona u seoskim područjima.

Tokom posete Požarevcu, ministar je obišao i pčelarsku farmu "Živković" iz Biskuplja kod Velikog Gradišta, koja se uspešno bavi proizvodnjom meda i seoskim turizmom, a poseduje i prvu api inhalacionu komoru u Braničevskom okrugu, a kojoj je Regionalna razvojna agencija "Braničevo-Podunavlje" pomogla oko pisanja projekta i aplikaciji za sredstva iz fonda EU.

"Mislim da je su agencije za regionalni razvoj najvažniji element na terenu. Mi smo evo obišli gotovo sve regionalne agencije na teritoriji čitave Srbije, i to je ono gde vas na licu mesta obaveštavaju. One imaju veliku i značajnu ulogu u smislu implementacije regionalnih projekata i podrške lokalnim samoupravama kao i malim i srednjim preduzećima", rekao je Đerlek za Tanjug.

 

Dodao je da je pčelarska farma Živković uspešan primer saradnje jednog malog gazdinstva i regionalne agencije.

"Imali su pomoć regionalne agencije u smislu izrade projekta. I to je jedna sjajna priča. Ono što je neophodno da mi prepoznamo u svim našim regionima koji su to potencijali, i kako da radimo na njihovom unapređenju", istakao je ministar.

Direktorka Regionalne razvojne agencije "Braničevo-Podunavlje" Ivana Antonijević da je veliko zadovoljstvo prezentovati sjajne primere saradnje agencije, poput ovog sa gazdinstvom "Živković" koje se već tradicionalno bavi pčelarstvom i dolazi do nekih zavidnih rezultata kao primer sjajne prakse.

"Naša uloga je da pomažemo na poseban način i na nerazvijenim područjima i opštinama upravo onim malima koji traže mesto u lancu vrednosti i pomognemo im da iskoriste neka sredstva bez obzira da li su u pitanju strani donatori i donacije Evropske unije ili nacionalni fondovi", rekla je Antonijević.