7. mart 2023 17:10

Skarlet Klaus: Osmijum bi mogao da zameni zlato u državnim rezervama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skarlet Klaus: Osmijum bi mogao da zameni zlato u državnim rezervama

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Na 30. jubilarnom Kopaonik biznis forumu danas je predsavljen osmijum - najskuplji plemeniti metal, koji bi u perspektivi, kako je ocenila zamenica direktora nemačkog Instituta za osmijum Skarlet Klaus, mogao da se pretvori u državne rezerve kao i zlato.

Klaus je rekla da je u poslednje vreme povećana tražnja za tim najređim i najskupljim plementim metalom koji se koristi za izradu skupocenog nakita i ukrašavanje luksuznih predmeta, a koji bi kada bi ga bilo više u prirodi zbog čvrstoće bio idealan materijal iza pravljenje podmornica.

Idelan bi bio i za sprečavanje gama zraka, a i kao provodnik bez gubitaka, rekla je Klaus, koja je precizirala ''da osmijuma na planeti ima svega 17 kubnih metara''.

Osmijum je, prema njenim rečima, oduvek bio u našem okruženju, ali je otkriven tek 1804. godine prilikom rudarenja platine.

U svetu ga ima toliko da sav može da stane pod pet ili šest stolica, 500 puta je ređi od zlata, rudari se uz platinu i nikl, rekla je Klaus i dodala da osmijum dobija vrednost tek nakon kristalizacije.

Kada bi se od njega napravila kugla za kuglanje njena vrednost bi bila veća od 220 miliona evra, rekla je Klaus koja je vlasnica prve međunarodne kompanije specijalizovane za proizvodnju nakita sa osmijumom.

Podsetila je da je osmijum,koji je toksičan ako se udiše, prvo korišćen za užarena sijalična vlakna.

Osmijum ima superiorne karakteristike, ne može se falsifikovati i poslednji je prirodni element koji je izašao na tržište, rekla je ona i dodala da osmijum može da se plasira na berzi.

Prisutan je, kako je rekla, za sada na trižištima 40 zemalja, a u 30 je osnovan institut za osmijum.

Cena zlata u 2017. godini po unci je bila 1.456 dolara a za osmijum 870, dok je 2023. cena zlata 1.844 dolara po unci, a za osmijum 1.965 dolara, rekla je ona i dodala da je najskuplja violina na svetu ukrašena osmijumom.

Najsitiniji komad osmijuma u nakitu košta, kako je navela, oko 200 evra.