8. mart 2023 16:00

Od 300.000 registrovanih preduzetnika u Srbiji, više od trećine su žene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Od 300.000 registrovanih preduzetnika u Srbiji, više od trećine su žene

Foto: Shutterstock.com/fizkes, ilustracija

BEOGRAD - Od 300.250 registrovanih preduzetnika, više od trećine su žene, dok kod privrednih društava četvrtinu čine žene koje su registrovane kao osnivač, odnosno vlasnik udela i direktor, navodi se u izveštaju koji je danas objavila Agencija za privredne registre.

Kako se navodi, među preduzetnicima, udeo žena je ostao isti kao i prethodne i 2021. godine, ali je neznatno uvećan u odnosu na 2020. godinu i sada iznosi 33,50 odsto, dok je 66,30 posto preduzetnika muškog roda.

Udeo žena među osnivačima i vlasnicima udela i privrednim društvima trenutno je isti kao i prethodne godine, ali se beleži blagi trend rasta u odnosu na 2021. godinu, kada je umesto sadašnjih 25,80 odsto, činio 25,60 odsto.

Broj žena koje obavljaju funkciju direktora beleži blagi godišnji rast i njihov udeo trenutno je veći nego u odnosu na prošlu godinu kada je bio 24,20, dok je danas na mestu direktora 24,40 odsto žena.

Prema podacima, koje je Agencija za privredne registre obradila iz baze Registra privrednih subjekata, može se zaključiti, kako navode, da zastupljenost žena u privrednim subjektima još uvek nije dostigla zadovoljavajući nivo u poređenju sa zastupljenošću muškaraca, mada se, ističu, u tom smislu iz godine u godinu, beleži umeren pozitivan trend.

Podaci pokazuju i značajno veći procenat zastupljenosti žena u svim organizacionim delovima Agencije.

Naime, kako se navodi, od 441 zaposlenog i radno angažovanog lica u Agenciji, žene čine 63 odsto.

Žene su u većem broju zastupljene na izvršilačkim pozicijama - 62 odsto, kao i na rukovodećim položajima (organizacija, pravni poslovi, finansijsko ekonomski poslovi, registri u nadležnosti Agencije).

Poslove „direktor sektora” i „registrator” obavljaju četiri žene i dva muškarca, objavila je Agencija.