20. mart 2023 13:30

Nikola Bertolini: Vreme je da se evropske kompanije više angažuju u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Bertolini: Vreme je da se evropske kompanije više angažuju u Srbiji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Investicioni plan za Zapadni Balkan u iznosu od 30 milijardi evra je jedinstven regionalni investicioni plan, koji podrazumeva finansiranje projekata, najviše u životnoj sredini, energetici odnosno obnovljivim izvorima energije, socijalnoj infrastrukturi, rekao je danas šef odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini.

On je na panelu “Izvori finansiranja projekata u Srbiji” na multisektorskom poslovnom forumu "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days" koji u Beogradu organizuju španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu rekao da bi dinamika prosleđivanja i korišćenja ovih sredstava mogla da bude i bolja i brža.

„Mi pratimo investicije u Srbiji, ova dinamika će biti ubrzana i biće prilika za ulaganje kakvih ranije nije bilo”, rekao je on i dodao da je vreme da se evropske kompanije vise angažuju u Srbiji i budu više prisutne.

Šef regionalnog predstavništva, Evropske investicione banke (EIB) Alesandro Bragonzi je govoreći o fokusu investicija na srednji rok naveo da ova banka u regionu ZB najviše finansira prevoznu infrastrukturu i da zajedno sa EU finansira jedan broj panevropskih koridora u sektoru puteva.

Istakao je da su u fokusu finansiranje koridora 10, zatim koridora 8 u Severnoj Makedoniji, železničke infrastrukture, između ostalog i one koja povezuje Albaniju sa Crnom Gorom, kao i putne infrastrukture u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

“Finansiramo i unutrašnje plovne puteve, lučku infrastrukturu na Dunavu. U fokusu su nam i energetika i energetska bezbednost kao i digitalizicija regiona, zatim ekološki projekti a finansiramo i projekte prečišćavanja otpadnih voda kao i prevencije poplava”, rekao je Bragonzi i dodao da je i podrška malim i srednjim preduzećima važna aktivnost EIB.

Direktor kancelarije Svetske banke Nikola Pontara je naglasio da što se Srbije tiče značajan deo portfolija Svetske banke usmeren je na transportni sektor, železnicu kao i da se sve veća pažnja usmerava ka postizanju zelene tranzicije u našoj zemlji.

Kada je reč o Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), njen direktor za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli je naveo da je energetika postala jedan od prioriteta EBRD i da će ova banka u Srbiji pomoći prvu licitaciju za obnovljive izvore energije iz vetra.

“Energetska efikasnost u Srbiji je mala i na njenom popravljanju bi trebalo dosta da se radi. Fokus nam je i na železnici kao i životnij sredini pa u Beogradu finansiramo projekat pretvaranja otpada u energiju”, istakao je Kolanđeli.

Naveo je da će se EBRD u budućnosti više angažovati na rešavanju problema otpadnih voda odnosno da će u saradnji sa državom raditi na njihovom prečišćavanju.