2. april 2023 07:19

U Veroni danas počinje Sajam vina VinItaly 2023.

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Veroni danas počinje Sajam vina VinItaly 2023.

Foto: Tanjug video

VERONA - U Veroni će danas biti otvoren 55. međunarodni sajam vina, VinItaly 2023, koji će okupiti oko 4.500 izlagača iz Italije, Evrope i celog sveta, među kojima su i izlagači iz zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan.

Na zajedničkom štandu predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije.

VinItaly je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržištu. Tradicionalno, održava se u Veroni, svetskoj prestonici vina i ima međunarodni karakter.

Sajam je fokusiran na promovisanje odnosa između proizvođača, kupaca i zainteresovanih strana, kao i na razmenu iskustava i veština. Pripremljeni su mnogobrojni sastanci i degustacije, a u fokusu ovogodišnjeg izdanja su tri ključna pravca - biznis, internacionalizacija i pozicioniranje.

Međunarodni sajam vina posetiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevcki.

Potom će trojica lidera, zajedno sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem, obići zajednički štand na kojem se predstavljaju vinari iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Vina na štandu Open Balkan predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana.

Cilj predstavljanja vinara iz inicijative Otvoreni Balkan je da im se otvore mogućnosti za nove poslove, poručili su iz Privredne komore Srbije, koja je i inicirala njihove učešće.

Sajam će trajati do 5. aprila i održava se u poznatom izložbenom centru Verona Exhibition Centre, na oko 80.000 kvadratnih metara. Ispred samog centra postavljene su zastave svih zemalja koje učestvuju, a među njima je i zastava Srbije.