3. april 2023 13:00

Nadzorni odbor nije usvojio predlog statuta o transformaciji EPS

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nadzorni odbor nije usvojio predlog statuta o transformaciji EPS

Foto: Tanjug/video, ilustracija

BEOGRAD - Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije nije usvojio predlog odluke o transformaciji ovog javnog preduzeća u akcionarsko društvo, saznaje Tanjug. 

Kako se očekuje, sednica NO EPS biće nastavljena sutra.

Nadzorni odbor EPS na današnjoj sednici razmatrao je predlog statuta koji predviđa transformaciju ovog javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Predložena transformacija kritikovana je nedavno i na sednici Naučnog saveta EPS-a kada je većina članova ovog tela na vanrednoj sednici usvojila stav po kome predlažu da se obustave najavljeni koraci u transformaciji EPS u akcionarsko društvo, jer bi, kako oni smatraju, sprovođenje onoga što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede. 

Članovi Naučnog saveta su istakli da javno snabdevanje električnom energijom treba da bude delatnost od opšteg interesa, jer rezultati stručnih analiza i iskustva drugih potvrđuju da drugačija rešenja koriste krupnom kapitalu i da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu.

Upozorili su da se društveni interes ne sme staviti u senku interesa uticajnih investitora i da treba uvažiti stavove struke, kao i negativne posledice koje je transformacija elektroprivrede imala u drugim zemljama. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je ranije danas da će predstavnici radnika biti deo Nadzornog odbora EPS-a i naglasila da se time štite interesi radnika. 

Ona je za RTS rekla da niko ne treba da se plaši i da promene neće uticati na radnike koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao, navodi ministarstvo u saopštenju. 

Ministarka je ocenila i da svi ostali otpori predstavljaju borbu za lične interese i precizirala da se promena pravne forme EPS-a odnosi na uređenje odnosa države i upravljanja. 

Prema njenim rečima, dezinformacija je da je struka protiv transformacije EPS-a u akcionarsko društvo. 

Navela je da se na Naučnom savetu na primedbe o transformaciji preduzeća nisu izjasnili dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Rudarsko-geološkog, Tehnološko-metaluškog, Fakulteta tehničkih nauka iz Novoga Sada, direktori instituta Nikola Tesla i Mihailo Pupin. 

"Struka je apsolutno za promene, za promene na bolje, odgovorno upravljanje, za EPS koji će efikasnije poslovati zarad i u interesu građana Srbije", poručila je ona.

Kako prenosi RTS, Nadzorni odbor prošle sedmice nije usvojio odluku o transformaciji jer se tome suprostavio sindikat EPS-a.