11. april 2023 13:38

Vladan Jeremić: Istočna Srbija potencijal koji još čeka na otkrivanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladan Jeremić: Istočna Srbija potencijal koji još čeka na otkrivanje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije Vladan Jeremić izjavio je danas da je istočna Srbija potencijal koji još uvek čeka na otkrivanje i da se nada da će onaj ko otkrije taj potencijal, ulagati i privući goste, jer bi to bila značajna stvar za region.

Povodom prodaje preduzeća Romulijana (Gamzigradska banja), koje je oglašeno na prodaju po peti put, Jeremić je za Tanjug rekao da je glavni potencijal banje termomineralna voda i neposredna blizina arheološkog nalazišta Feliks Romulijane, koje je pod zaštitom UNESKO-a.

 

Pomenuo je i centar za rehabilitaciju u banji, koji uspešno radi.

"Imalo bi smisla razviti mnogo veći kompleks nego što je preduzeće Romulijana bilo u svoje najslavnije vreme i da tako na neki način postane centar regiona" rekao je Jeremić.

Po njegovim rečima, zanimljivo je da do sada na četiri licitacije, iako je cena menjana, nije bilo ponuda i ocenjuje da razloga za to ima više.

"Verovatno je jedan od razloga to što se zemljište okolo ne prodaje, odnosno predmet prodaje su objekti samo sa zemljištem i u naknadnom postupku, ko bude kupio preduzeće će verovatno moći da kupi preostalo zemljište koje trenutno nije predmet prodaje", rekao je Jeremić.

Drugi razlog, prema njegovim rečima, je procenjeni nivo ulaganja.

Ocenio je da je svakako višemilionska investicija u evrima u pitanju, ali da bi sa stanovišta ljudi koji žive u istočnoj Srbiji, kupovina preduzeća bila velika stvar, koja će pomoći i drugima da uvide potencijal regiona.

Rekao je da Romulijana ne radi već deset godina i kada je radila to je bilo mesto koje je korišćeno za smeštaj interno raseljenih lica, tako da se turizmom ne bavi već dvadesetak godina.

"Istočnoj Srbiji nedostaju hotelski kapaciteti i svedoci smo da je poslednjih par godina bilo investicija u regionu. Sve to ukazaje da je istočna Srbija dobro mesto za biznis", ocenio je on i dodao da se broj gostiju povećava, i da su posete regionu istočne Srbije prošle godine bile rekordne.