24. april 2023 13:55

U Beogradu održan Poslovni forum u sektoru energetike Srbije i Norveške

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu održan Poslovni forum u sektoru energetike Srbije i Norveške

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Poslovni forum u sektoru energetike Srbije i Norveške održan je danas u Beogradu, a na njemu su domaći privrednici i predstavnici kompanija iz sektora energetike Norveške razmenili iskustvo kako bi se energetski sektor u Srbiji modernizovao i kako bi se privukle dodatne investicije.

Učesnicima su se na forumu u uvodnom obraćanju obratili ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ambasador Norveške Nj.E. Jern Eugen Jelsta, domaći predstavnici privrede i predstavnici kompanija iz sektora energetike Norveške.

"U procesu reforme energetskog sekora Srbije, primerom Norveške pokazuje da je moguće obezbediti, da se najvrednijim nacionalnim energetskim resursima upravlja na održiv i efikasan način", rekla je Đedović.

Kako je ministarka dodala, u ovoj godini planirano je da se donesu integrisani i nacionalni plan za energetiku i klimu, kao i nova strategija razvoja energetike.

"Kao zemlja koja teži da u ciljevima prati EU, namera nam je da postavimo ambiciozne ali realne i dostižne ciljeve. Oni uključuju između ostalog 45 posto učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, i između 30 i 40 odsto udela obnovljivih izvora energije, kada je reč o finalnoj bruto potrošnji" rekla je Đedović.

Kako je ministarka rekla, zbog toga je bolje energetsko i infrastukturno povezivanje na kojem radimo i bliža saradnja između zemalja u ovom regionu, preduslov za uspešnu energetsku tranziciju ovog regiona u celini.

U ovoj godini fokus je unapređenje zakona u energetskom sektoru, a ministarka je tim povodom najavila da parlament ove nedelje planira raspravu o izmenama zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije.