24. april 2023 14:56

Vesić: Učešće građevinarstva u BDP-u poraslo na 6,4 odsto u 2022. godini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Učešće građevinarstva u BDP-u poraslo na 6,4 odsto u 2022. godini

Foto: TANJUG/PREDRAG MITIĆ

BEOGRAD - Učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije je sa šest odsto, koliko je iznosio u 2021. godine, u 2022. godini porastao na 6,4 odsto, rekao je danas ministar građevinarstva Goran Vesić na otvaranju 47. Međunarodnog sajma građevinarstva na Beogradskom sajmu.

Vesić je rekao da Srbija ima godišnju povećanost investicionih radova.

 

"U 2013. godini ukupna vrednost građevinskih radova u Srbije bila je 1,6 milijardi evra, da bi u 2022. godini iznosila 4,4 milijarde evra. Vreme u kome se nalazimo je za sektor građevinarstva dosta izazovno. U gotovo svim zemljama Evrope beleži se pad kada je u pitanju građevinska industrija. To je nešto što je prirodno, pošto se u vreme krize investirori teže odlučuju da investiraju", kazao je Vesić.

Cilj nam je da jedan deo dece ostane da radi u Ministarstvu i preduzećima

 

Studentska praksa je bitna za Ministarstvo građevinarstva zato što će jedan deo dece ostati da radi u našem ministarstvu i preduzećima, a to i jeste naš cilj, poručio je ministar građevinarstva Goran Vesić nakon svečanog otvaranja 47. Međunarodnog sajma građevinarstva.

Vesić je rekao Tanjugu da je za te studente od posebne važnosti mogućnost da im se pokaže posao gradnje i projektovanja.

"Oni na fakultetu stiču teoriska znanja, a ovde će steći praktična. Zato smo to uradili sa Univerzitetom i fakultetima. Mi tu prepoznajemo najbolje i nudimo im da ostanu u Ministarstvu građevinarstva, kao i u našim preduzećima", rekao je Vesić.