8. jul 2023 10:30

Marina Papadakis: Bankarski sektor Srbije apsolutno stabilan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marina Papadakis: Bankarski sektor Srbije apsolutno stabilan

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Bankarski sektor Srbije je stabilan i depoziti građana i privrede su potpuno sigurni, izjavila je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Marina Papadakis.

"Građani mogu biti potpuno mirni i svoje depozite držati u bankama, jer su one najsigurnije mesto za čuvanje gotovog novca u bilo kojoj valuti", kazala je ona Tanjugu.

 

Papadakis je podsetila i da je nivo osiguranja depozita i dalje 50.000 evra, što znači da su sva novčana sredstva u bankama do tog iznosa apsolutno sigurna.

Trend usporavanja kreditnih aktivnosti biće nastavljen

U Srbiji je u prethodnom periodu došlo do usporavanja kreditnih aktivnosti, a prema rezultatima ankete koju je sprovela NBS većina banaka smatra da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu, izjavila je danas generalni Marina Papadakis.

Ona je kazala Tanjugu da je na usporavanje kreditnih aktivnosti u zemlji doprinelo zaoštravanje mera monetarne politike, odnosno pooštravanje politike odobravanja kredita, što je dovelo do rasta cene zaduživanja kod banaka, ali i zbog opreza bankara prilikom odobravanja kredita, a blagi oprez, kako ističe, je preko potreban u globalnim uslovima neizvesnosti.

Prema njenim rečima, usporavanje kreditnih aktivnosti je i posledica velikog broja odobrenih kredita u prethodnom periodu, kao i dospevanje kredita iz garantne šeme koji su dati u okviru pomoći tokom pandemije kovida.