1. avgust 2023 17:11

Ministarka Begović potpisala sporazume o dodatnom finansiranju projekta SAIGE

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Begović potpisala sporazume o dodatnom finansiranju projekta SAIGE

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović potpisala je danas dva dopunska sporazuma u okviru Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji (SAIGE) sa v.d. direktora Fonda za nauku Milicom Đurić Jovičić i direktorom Fonda za inovacionu delatnost Ivanom Rakonjcem.

Ovim dopunskim sporazumima Fondovima se obezbeđuju dodatna sredstva u iznosima od 4.700.000 evra za Program Fonda za inovacionu delatnost, 16.500.000 evra za programe Fonda za nauku Republike Srbije i

5.680.000 evra za transformaciju instituta koje realizuje Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

"SAIGE projekat je od velikog značaja za trenutni i budući razvoj Srbije. Vlada Srbije zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a ovoga puta, preko Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, pokazuje odlučnost da intenzivnim radom i velikim trudom i zalaganjem zajedno doprinesemo kreiranju zaista bolje budućnosti Srbije. Inovacije i nauka su za nas prioritetne, ali i perspektivne oblasti u kojima ćemo tek pokazati koliko znamo i umemo", istakla je Begović, kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ona je dodala da je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, zajedno sa partnerima, posvećeno ostvarivanju ciljeva.

"Kroz podršku i saradnju sa Svetskom bankom i Evropskom unijom nastavljamo da razvijamo inovativno preduzetništvo Srbije i uvereni smo da će Projekat SAIGE i ubuduće značajno doprinositi jačanju inovativnog potencijala i stvaranju povoljnog okruženja za razvoj inovacija i preduzetništva u Republici Srbiji”, zaključila je Begović.

V.d. direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić je rekla da je Fond za nauku podržava mlade naučnike u Srbiji i sve vidove saradnje.

"Fond za nauku je kroz svoje programe podržao mlade naučnike u Srbiji, saradnju srpske nauke sa dijasporom, razvoj veštačke inteligencije, zelene projekte saradnje nauke i privrede i mnoga druga značajna istraživanja, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Svetske banke i EU, kroz SAIGE projekat. Do sada je za osam programa obezbeđeno 74,5 miliona evra, a u 2023. još 33 miliona evra za četiri nova programa. Na taj način omogućeno je da više od 2.000 istraživača, koji su dobili finansiranje kroz izuzetno kompetitivne pozive, realizuje svoja istraživanja", rekla je ona.

Đurić Jovičić je dodala da je će dodatna sredstva kroz SAIGE projekat obezbediti podršku za još više naučnika u Srbiji koji će našem društvu doneti mnoga praktična rešenja i odgovore na savremene izazove.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da za dalji razvoj i unapređenje inovativnog start ap (start-up) ekosistema Srbije su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 4,7 miliona evra potpisivanjem dopunskog sporazuma o dodatnom finansiranju za Program akceleracije "Katapult" Fonda za inovacionu delatnost.

"Naš Katapult program je stekao reputaciju u rangu najuticajnijih akceleratora u regionu, koji trenutno u svom portfoliju ima 39 zadovoljnih startap preduzeća. Fond u okviru ovog programa nudi konkretnu podršku mladim preduzećima za unapređivanje poslovanja i osvajanje tržišta, uključujući finansijsku i mentorsku podršku, kao i povezivanje sa investitorima. Nova prilika za učešće u Katapult programu je otvorena početkom jula, te svi zaintersovani startapi imaju mogućnost da se elektronski prijave do 16. oktobra ove godine“, istakao je on.

"Projekat SAIGE" ima ključnu ulogu u daljoj reformi naučno-istraživačkog sektora, jačanju veza između privrednog i akademskog sektora, kao i razvoju inovativnih preduzeća u našoj zemlji, dodaje se u saopštenju Miniatsratva.

Projekat obuhvata tri komponente: pružanje podrške kompetitivnim programima Fonda za nauku Republike Srbije i najboljim naučno-istraživačkim projektima, koji su izabrani na osnovu nezavisne međunarodne selekcije, pružanje tehničke asistencije Fondu za nauku u razvoju novih programa i jačanju internih kapaciteta i procedura, kao i pružanje podrške inovativnim start ap (start-up) preduzećima kroz program akceleracije "Katapult" Fonda za inovacionu delatnost, pri čemu ova komponenta uključuje podršku reformi sektora nauke i istraživanja kroz reformu naučno-istraživačkih instituta, pružanjem podsticaja, finansijske i tehničke podrške za preduzimanje planiranih koraka institucionalnih reformi.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija 20. jula ove godine potpisalo je sa Svetskom bankom Sporazum o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 26.880.000 evra kao podršku implementaciji projektnih komponenti, doddaje se u saopštenju