28. avgust 2023 15:57

Đedović obišla renoviranu školu "Jelena Majstorović" u Zaječaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović obišla renoviranu školu "Jelena Majstorović" u Zaječaru

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

ZAJEČAR - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas u Zaječaru školu za osnovno i srednje obrazovanje "Jelena Majstorović" u kojoj su završeni radovi u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja.

"Ministarstvo i Grad Zaječar izdvojili su ukupno 67 miliona dinara za energetsku sanaciju škole 'Jelena Majstorović' koja je sagrađena pre 55 godina. Tim novcem unapređen je termički omotač zgrade škole, zamenjeni su prozori i vrata i modernizovano osvetljenje, što će doprineti komfornijem boravku za oko 130 đaka i nastavnika", saopštili su iz Ministarstva rudarstva i energetike da je rekla Đedović.

Ona je istakla da je tokom prethodnih godinu dana završena sanacija 38 objekata od javnog značaja u Srbiji i dodala da će biti urađeno još 20 objekata među kojima su škole, vrtići i sportski centri, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Povećanje energetske efikasnosti je važan prioritet države i nastavićemo sa finansiranjem mera koje doprinose efikasnijoj upotrebi energije i smanjenju troškova", rekla je Đedović nakon obilaska škole.

Đedović je u Zaječaru posetila i dva domaćinstva koje su iskoristila subvencije Ministarstva i lokalne samouprave da smanji potrošnju energije.

"Domaćinstvo porodice Todorović je prvi kupac-proizvođač u Zaječaru i nadam se da će biti primer i ostalim sugrađanima kako ugradnjom solarnih panela mogu da zadovolje deo sopstvenih potreba za energijom. Subvencija države iznosila je oko 420.000 dinara, što nije mali iznos", ukazala je Đedović.

Ministarka je dodala da je porodica Mitrović uradila termičku izolaciju podova i time smanjila potrošnju energije za oko 30 odsto.

"Domaćinstvo porodice Mitrović je primer kako se energetskom sanacijom samo jednog elementa, u ovom slučaju termičkom izolacijom zidova i podova, smanjuje potrošnja energije u proseku za oko 30 odsto, kolike su i očekivane uštede ovog domaćinstva nakon energetske sanacije", navela je Đedović.

Prema njenim rečima Ministarstvo i Grad Zaječar su u prethodnom periodu obezbedili subvencije za 96 domaćinstava za unapređenje energetske efikasnosti.

"Zaječar nastavlja sa ovim programom zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike i kroz novi javni poziv, a procenjena vrednost projekta je oko 30 miliona dinara. U narednih mesec dana biće raspisan novi javni poziv za izvođače radova koji će biti otvoren tokom cele godine", rekla je ona.

Đedović je podsetila da je Ministarstvo potpisalo ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave, i da se od septembra očekuju prvi javni pozivi za građane.

"U narednom periodu dodelićemo subvencije za još oko 50.000 domaćinstava čime pokazujemo našu odlučnost i volju da nastavimo da podstičemo racionalnu upotrebu energije i ostvarimo što bolje rezultate u procesu energetske tranzicije", zaključeno je u saopštenju da je rekla Đedović.