13. septembar 2023 18:27

Ekonomisti: Ograničenje cene proizvoda doprinosi boljem životu građana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekonomisti: Ograničenje cene proizvoda doprinosi boljem životu građana

Foto: Shutterstock.com/Number1411, ilustracija

BEOGRAD - Ekonomista Mihajlo Rabrenović izjavio je da je mera države da od danas ograniči cene 20 proizvoida iz osnovne potrošačke doprinosi boljem životu građana na ovim prostorima.

On je Tanjugu kazao da je ova jedna od mera koja drži inflaciju pod kontrolom, kao i da je to pravac kojim Srbija treba da ide.

"Osnovni ekonomski pokazatelji u Srbiji idu relativno u dobrom smeru. Možda ne tempom kojim bismo voleli, ali infacija pada i biće oko osam odsto prema projekcijama Narodne banke Srbije (NBS)", rekao je on.

Rabrenović je naveo i da je nivo investicija u Srbiji oko 4,4 milijrdi evra.

On je naglasio i da je jako važno i da država razgovara sa društveno odgovornim kompanijama

"Ovo je sve u cilju da se stabilizuju prilike u zemlji i budemo jedna jača Srbija", kazao je Rabrenović.

Prema njegovim rečima, ove mere kritikuju oni koji su pre desetak godina digli evro sa 80 na 120 dinara i koji su rasprodali preduzeća u bescenje.

"Mi ne smemo zaboraviti da već više godina sada imamo stabilan kurs i nove investicije, a okolnosti nisu lakše nego što su bile. Ovo je jedna od dobrih mera i treba joj dati šansu", kazao je on.

Ekonomista Dragan Stojković kazao je da svaka zemlja mora da se bori protiv inflacije i dodao da će ova mera svakako imati pozituivne efekte na našu ekonomiju.

"Ovo je poruka da u Srbiju dolazi jedna kultura življenja i delanja da mora da se nađe neki zajednički jezik", kazao je on.

Prema njegovim rečima, najveća korist ove mere biće to što će i proizvođači i trgovci shvatiti da će biti kontrolisani i da ne mogu da više dižu cene kako žele.

"Deo javnosti svakako kritikuje svaku meru, a ovo su mere koje su razumne", kazao je on i dodao da će ove mere svakako uticati na potrošnju, jer će trgovci koji su svoj brend ponudili na akciji imati veći priliv potrošača.

Od jutros je u maloprodajnim trgovinskim objektima u Srbiji ima 20 proizvoda koji će se do kraja tekuće godine prodavati po sniženim cenama, kako je najavio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Ti proizvodi u koje spadaju krompir, jabuke, mleko, jogurt, sir, testenina, salama, pioleće meso, sokovi, kafa, hrana za bebe, šamponi i kupke za decu i odrasle, pelene, toalet papir, higijenski ulošci, deterdzenti za pranje sudova i odeće su označeni natpisom "Bolja cena" .

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sledeće nedelje pojeftiniti još najmanje 10 važnih proizvoda.

"Sledeće nedelje pojeftiniće još 10 važnih proizvoda. Srećan što možemo da pomognemo našim građanima...", objavio je Vučić na instagramu.