20. septembar 2023 11:23

Vesić ugostio dispečere koji su sprečili železničku tragediju, zahvalio im na hrabroj i prisebnoj reakciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić ugostio dispečere koji su sprečili železničku tragediju, zahvalio im na hrabroj i prisebnoj reakciji

Foto: TANJUG/MGSI/PREDRAG MITIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ugostio je danas Davorku Čančarević i Marka Rodića, dispečere u novom telekomandnom centru u stanici Beograd „Centar“, koji su juče sprečili železničku tragediju.

Ministar im je zahvalio na hrabroj i prisebnoj reakciji, kojom su sprečili direktan sudar vozova i ljudske žrtve, saopšteno je Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Neko bi rekao da je to vaša obaveza, ali ja sam vam posebno zahvalan za ovaj herojski čin, jer ste pokazali kako se odgovorno radi posao“, rekao je Vesić.

Dvoje dispečera su zahvalili ministru i rekli da bi svaki sledeći put isto učinili.

Vesić je istakao da telekomandni centar na „Prokopu“, koji sada pokriva brzu prugu do Novog Sada, a sledeće godine će i deonicu do Subotice, najmoderniji je dispečerski centar i dokaz koliko je važno ulaganje u sisteme bezbednosti na železinici.

„Do kraja godine ćemo početi izgradnju novog Jedinstvenog dispečerskog centra na Makišu, u koji ulažemo više od 100 miliona evra. Nakon toga, imaćemo sve nove i obnovljene pruge u istom sistemu, kao i brzu prugu, iz kojeg će se upravljati železničkim saobraćajem, tačno će se znati gde je koji voz na teritoriji čitave Srbije i kako bi se u svakoj eventualnoj incidentnoj situaciji, kakve se dešavaju svuda u svetu, reagovalo da bezbednost bude potpuna“, rekao je Vesić.

Zahvalio je svima koji rade u železničkom sistemu, jer su svi oni deo sistema – i oni koji održavaju pruge, otpravnici vozova, šefovi stanica, mašinovođe... koji zajedno daju doprinos da srpske železnice bude bolje.

Istakao je i da će država nastaviti da ulaže u dodatne u sisteme bezbednosti, a do kraja godine biće usvojen i Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja koji će biti usaglašen sa evropskim standardima.

Dodao je da će ovaj zakon predvideti obavezne zaštitne ograde na svim prugama na kojima vozovi saobraćaju većom brzinom od 100 kilometara na sat kao i obavezu postavljanja panela za zaštitu od buke na svim prugam koje prolaze kroz naseljena mesta.

„Čeka nas obnova više od 2.000 kilometara pruga, i u narednih pet do osam godina potpuno ćemo transformisati srpske železnice, koje će biti među najmodernijim u Evropi, što nam je i cilj“, poručio je ministar Vesić.

U znak zahvalnosti, ministar je Čančarević i Rodiću uručio i prigodne poklone.

Zahvaljujući brzoj, prisebnoj i profesionalnoj reakciji dispečera telekomande u stanici Beograd Centar, juče je u 9.15 sati izbegnut sudar dva putnička voza u železničkoj stanici Zemun.

Kako je saopšteno iz "Infrastruktura železnice Srbije", dispečer u novom telekomandnom centru u železničkoj stanici Beograd Centar, iz koga se prati saobraćaj vozova na pruzi Beograd Centar - Novi Sad, reagovao je odgovorno i pravovremeno, nakon što je na monitorima za praćenje saobraćaja odmah registrovan položaj vozova.